• Trouwen in het buitenland

    Alle ins en outs over trouwen in het buitenland

 

TROUWEN IN HET BUITENLAND

TIPS EN INSPIRATIE VOOR JULLIE DROOMBRUILOFT

Aan het strand, onder een olijfboom, tussen de palmbomen, boven op een berg, of met uitzicht op zee. Als je in het buitenland wil trouwen dan is dat in alle opzichten anders dan in Nederland. Van de planning, buitenlandse trouwlocaties, buitenlandse fotoshoot locaties, budget, beschikbaarheid van leveranciers, cultuur van lokale leveranciers en plaatselijke regels.

 

Hoe vind je een trouwlocatie in het buitenland?

Begin met het kiezen van de locatie en check daarna bij jullie gasten wie er voor open staan om met jullie mee te reizen naar dit land voordat jullie een beslissing maken. Begin hiermee 1,5 jaar van tevoren, dan kan iedereen nog alle kanten op met vakanties. Die worden vaak een jaar van tevoren als vastgelegd. Want pas als jullie weten hoeveel gasten er komen jullie gericht opzoek. Het is nogal wat om van mensen te verwachten dat ze met jullie mee reizen. Sommige bruidsparen kiezen speciaal voor Frankrijk omdat het voor mensen aan te rijden is. Het is ook gebruikelijk om 1 of twee overnachtingen voor je gasten te betalen. Ben je op zoek naar trouwlocaties in Spanje, Alicante, Tenerife, Griekenland, Portugal of Italie. I got you, neem een kijkje op mijn blogs.

 

Of speel zelf voor inspector gadget en zoek op Instagram hashtags, zoek op Pinterest in het Nederland en Engels (plaats naam + wedding venue) Kijk ook naar de lijst Instagramaccounts die weddingplanners zelf volgen en de locaties in posts. En als je iets moois ziet zonder naam kun je het screenshotten en proberen te vinden met de visuele zoekmachine Google lens. Ik ben zelf een fanatieke zoeker. 🙂

 

Wat is de ideale dagindeling als je trouwt in het buitenland?

Het zuiden is by far de populairste plek van Europa om te trouwen. En daar is het heet! Om te zorgen dat iedereen zich comfotabel voelt moet je hier rekening mee houden in je dagindeling. Doe de ceremonie niet op het heetst van de dag, bij voorkeur doe je die tijdens zonsondergang. Toch liever overdag, doe hem dan in de schaduw of koop van die Chinese zonneparasollen en zorg ook voor charmante zonwering voor jullie zelf. Je wil niet dat een lelijke parasol alle aandacht trek als jullie zo zorgvuldig alles geregeld hebben. Stiekem ben ik zelf het meest fan van oktober als trouwmaand. Maar toen ik voor een bruiloft in Portugal was, was het overdag alsnog heel heet. Je ontkomt er gewoon niet aan.

 

Idee dagindeling bruiloft buitenland

Als je trouwceremonie in het buitenland in de avond is, wat doe je dan overdag? Je gasten overdag in hun trouwkleding laten rondlopen vind ik zelf een vorm van mishandeling, dus begin met een poolparty of een andere verkoelende activiteit. Ook kun je meerdere dagen alleen een avond programma doen, zodat mensen overdag vrij zijn. 


Hoelang moet een ceremonie duren bruiloft buitenland?

De ceremonie is wat een bruiloft een bruiloft maakt, anders was het gewoon een feestje. Persoonlijk vind ik het erg zonde als het van korte duurt is. Hoe langer de ceremonie duurt hoe beter de foto’s. Zorg dat je exact weet hoelang het verhaal van de trouwambtenaar/spreker/ babs is, want als het maar 20 minuten duurt, kun je er bijvoorbeeld nog voor zorgen dat de speeches tijdens de ceremonie worden gehouden.

 

Hoe regel je catering voor een buitenlandse bruiloft?

Vind een lokale of reizende cateraar die meerdere dagen eten op meerdere momenten eten verzorgd. Het leuke aan trouwen in het buitenland is dat je een goed excuus hebt om de hele dag verzorgd te worden. Een cateraar kan zorgen voor het eten de hele dag, starten met brunch, champagne, snacks, diner en borrelplanken. Ook kan het voor dit soort dingen slim zijn om met weddingplanners te werken. Ik maakte een lijst me wedding planners in Italie en heb een favoriete wedding planner in Spanje regio Alicante. 


Hoe regel je de fotoshoot als trouwt in het buitenland?

Overweeg om de shoot een andere dag te doen. Laat je haar en make-up nog een keer doen. En breng op je bruiloft de tijd door met familie en vrienden. Wil je het toch op de dag zelf doen, plan hier dan ruim de tijd in. Want mijn ervaring is dat er in het buitenland altijd meer plekken zijn waar je op de foto wil dan in Nederland, een boomgaard, strand en kasteeltje liggen meestal niet dicht bij elkaar in de buurt. Waar je in Nederland een shoot doen van 1,5 uur heb je in het buitenland al gauw 3 uur nodig. Beiden inclusief reistijd. 


Trouwen in het buitenland wat zijn de regels?

In ieder land zijn er andere regels, zo kun je in Spanje niet trouwen voor de wet tenzij een van jullie twee minimaal 2 jaar inwoner is en kun je in Italie wel trouwen voor de wet alleen met de juiste documenten. Ik maakte er ook blogs over, dus wil je alles weten lees je dat hier voor Spanje en hier voor Italie. Maar doe ook je huiswerk. En begin op tijd trouwen in het buitenland is nieuw en anders en je gaat sowieso tegen vertragingen aanlopen. 


Heb ik een weddingplanner nodig voor mijn bruiloft in het buitenland?

Sommige locaties komen met een deel wedding planning, maar soms ook niet en dan je het of zelf doen of iemand anders doet het voor je. Je kunt kiezen voor een Nederlandse weddingplanner die bekend is met de lokale cultuur, regels en leverancier of kiezen voor een lokale weddingplanner.


Trouwen in het buitenland, alles wat je moet weten of de kosten.

Het plannen van een bruiloft in het buitenland brengt uiteraard extra kosten met zich mee. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen met betrekking tot het budget:

 

1. Reis- en verblijfskosten: Een budget is een budget en daar kun je creatief mee omgaan. Gebruikelijk is het om de gasten de vluchten zelf te laten betalen. En jij een of twee overnachtingen voor hun betaald. En laat familie die dicht bij jullie staat bijvoorbeeld bij jullie slapen en geef andere gasten een onderkomen in de buurt. Ook kun je rekening houden met kosten voor extra activiteiten, zoals een diner vooraf, excursies of een pre of after wedding feest.

 

2. Lokale dienstverleners of neem je mensen mee? Informeer naar lokale trouwleveranciers, zoals fotografen, cateraars en bloemisten. Dat is vaak een uitdaging om te vinden, daarom kan een weddingplanner wel heel handig zijn. Maar je kunt er ook voor kiezen om Nederlandse leveranciers mee te nemen. Een belangrijk nadeel is verschil in cultuur en mentaliteit in de mediterraanse gebieden. En de onbekendheid met de Nederlandse gebruiken. Soms wonen Nederlandse leveranciers ook in het buitenland, daar kun je dus ook op googelen.

 

 

Juridische Aspecten – Wanneer jullie een rechtsgeldig huwelijk willen in het buitenland

Een van de belangrijkste aspecten bij het trouwen in het buitenland is ervoor zorgen dat je huwelijk juridisch erkend wordt. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

1. Trouwvereisten: Informeer bij de lokale autoriteiten naar de specifieke trouwvereisten van de bestemming, zoals benodigde documenten voor trouwen in het buitenland, wachttijden en getuigen.

2. Vertaling en legalisatie: In sommige gevallen moeten documenten vertaald en gelegaliseerd worden om erkend te worden in jullie thuisland. Zorg ervoor dat je dit proces op tijd start.

3. Professioneel advies: Raadpleeg een huwelijksadvocaat of ambassade om ervoor te zorgen dat je aan alle wettelijke vereisten voldoet en om mogelijke obstakels te vermijden.

 

Comminicatie is key

Het is slim en fijn om de locatie altijd live zelf te bezoeken, en combineer dat met een bezoek aan leveranciers. Houd je leveranciers en gasten op de hoogte over de voortgang omdat zij ook dingen moeten regelen. Een wedding website is voor trouwen in het buitenland geen overbodige luxe.

 

Trouwen in het buitenland

 

Geschreven door: Tessa Bruggink

 

Trouwen in het buitenland | Wat mag er wel en niet per land?

 Griekenland

Goed nieuws want je kunt gewoon een burgeljik huwelijk voltrekken in Griekenland. Een vriendin van mij is namelijk in 2020 in Griekenland getrouwd. Het enige is dat je in het Grieks getrouwd moet worden, maar hadden een ambtenaar die Grieks en Engels sprak. Dus werd alles 2 keer gezegd. Het was perfect. Trouwen bij de ondergaande zon en na de ceremonie direct door naar het grasveld naast het zwembad waar DJ begon met draaien.. En het was ook nog eens heel betaalbaar. Ze waren 25.000 euro kwijt met 50 gasten, waarvoor ze twee overnachtingen betaalden. Iedereen betaalde zijn eigen vlucht. 

Ben je nog op zoek naar trouwlocaties Griekenland? Bekijk dan mijn favorieten bij Tessa’s selectie.

Of ben je opzoek naar een trouwfotograaf Griekenland

 Spanje

In Spanje kun je helaas geen burgerlijk huwelijk voltrekken. Want een van de twee moet minimaal 2 jaar in Spanje wonen. Wat veel mensen doen is op maandag naar het stadhuis in Nederland gaan voor de juiste papieren. En dan een symbolische ceremonie houden in Spanje. En mensen hebben niet eens door dat het niet officieel is. Een voordeel is dat je de ceremonie kunt doen zoals jullie dat willen. Want je zit dan niet aan het ene uurtje van de trouwambtenaar vast. 

Ben je nog op zoek naar trouwlocaties Spanje? Bekijk dan mijn favorieten bij Tessa’s selectie. 

Of ben je opzoek naar een trouwfotograaf Spanje?

 Italie

Goed nieuws want ook in Italie kun je een burgelijk en een katholiek huwelijk voltrekken. Het is alleen wel wat geregel. Wat je precies allemaal moet regelen schreef ik in dit blog: trouwen in Italie

Zijn jullie nog opzoek naar een trouwfotograaf in Italie? Kijk dan even hier. 

Of zijn jullie nog opzoek naar een trouwlocatie in Italie? Kijk dan zeker even hier, want ik maakte een lijst met de 50 mooiste trouwlocaties van Italie. De keuze is reuze :-). 

 Frankrijk

Eerst en vooral, moet je even uitzoeken of je als Nederlander in Frankrijk mag trouwen. Dus, gewoon even bellen met de gemeente waar je je liefdesfeestje wilt houden en vragen of ze je daar willen hebben.
Oh, en trouwens, in Frankrijk kun je alleen trouwen (of een partnerschap aangaan) als een van jullie beiden minstens 1 maand in Frankrijk heeft gewoond, of als een van jullie ouders minstens 1 maand in Frankrijk woont. Best specifiek, toch?
En weet je wat nog cool is? In Frankrijk kun je ook trouwen met iemand van hetzelfde geslacht. Lekker progressief, toch?
Maar let op, je kunt niet op de Nederlandse ambassade in Frankrijk trouwen. Dus geen romantisch altaar daar, helaas.
Nu, de voorwaarden. Let goed op, hier komt het:
Jij en je partner moeten minstens 18 jaar oud zijn. Dus geen tienerhuwelijken buiten Nederland, snap je?
Jullie mogen niet al getrouwd zijn met iemand anders of een geregistreerd partnerschap hebben. Geen dubbele liefde, oké?
Als je onder curatele staat, heb je toestemming nodig van de curator of de kantonrechter. Papieren regelen dus.
En onthoud, bepaalde familieleden mogen niet met elkaar trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Denk aan ouders met kinderen, grootouders met kleinkinderen, en broers met zussen. Logisch toch?
En dan nu, de paperassen. Voor het trouwfeestje in Frankrijk heb je deze documenten nodig:
Verklaring van huwelijksbevoegdheid (certificat de capacité matrimoniale)
Verklaring over de burgerlijke staat (certificat de célibat)
Verklaring van huwelijkswetgeving (certificat de coutume)
Geboorteakte
Paspoort
Bewijs van woonplaats
Oh, en let op: je hebt óf een verklaring van huwelijksbevoegdheid óf een verklaring over de burgerlijke staat nodig. Niet allebei. Check gewoon even bij de gemeente in Frankrijk welke je nodig hebt.
En nu, de grote vraag: is jouw huwelijk in Frankrijk ook geldig in Nederland? Zeker weten! Nederland erkent jouw Franse liefdesverhaal.
Maar voordat je helemaal in de huwelijksbliss raakt, moet je nog checken of je je huwelijk in Nederland moet registreren.
Woon je in Nederland? Dan moet je je huwelijk inschrijven bij je gemeente, mét je huwelijksakte.
Woon je buiten Nederland? Dan kun je de huwelijksakte laten omzetten naar een Nederlandse akte bij de gemeente Den Haag. Niet verplicht, maar wel handig voor toekomstige papierwerk.
Oké, dat was een hele boterham aan info. Maar hey, liefde is het waard, toch? Veel succes met jullie trouwplannen!

 Oostenrijk

Ten eerste, moet je checken of je als Nederlander überhaupt in Oostenrijk mag trouwen. Dus, bel met de organisatie waar je dat feestje wilt vieren en vraag of ze je daar willen en kunnen ontvangen.
In Oostenrijk mag je trouwen met iemand van hetzlefde geslacht.
Je kunt niet op de Nederlandse Ambassade trouwen Jij en je partner moeten minstens 18 jaar oud zijn. Jullie mogen niet al met iemand anders getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. Als je onder curatele staat, heb je toestemming nodig van de curator of de kantonrechter. Even je papieren regelen dus.
Sommige familieleden mogen niet met elkaar trouwen, zoals ouders met kinderen, grootouders met kleinkinderen, en broers met zussen. Logisch!
Voor het huwelijksfeestje in Oostenrijk heb je deze documenten nodig:
1. Verklaring van huwelijksbevoegdheid (Ehefähigkeitszeugnis)
2. Verklaring omtrent de burgerlijke staat (Personenstandsbestätigung)
3. Geboorteakte
4. Paspoort
En nu de hamvraag: is jouw huwelijk in Oostenrijk ook geldig in Nederland? Hell yeah, baby! Nederland erkent jouw liefdesavontuur in Oostenrijk. Je moet het alleen nog even registreren bij je gemeente.
Woon je buiten Nederland? Dan kun je je huwelijksakte laten omzetten naar een Nederlandse akte bij de gemeente Den Haag. Niet verplicht, maar wel handig voor toekomstige papierwerk.

 Zwitserland

Coming soon

 Ijsland

Coming soon

 Amerika

Coming soon

 Engeland

Coming soon

 Bali

Coming soon

 Duitsland

Coming soon

 Zuid-Afrika

Coming soon




 

 

 

 

Chat openen
1
Hi, leuk om van je te horen! 👋

Ik hoor graag over jullie plannen, dus voel je vrij om een berichtje te sturen.

Liefs, Tessa


---------------- ENGLISH----------------

Hi, I am glad you are here! 👋

I'd love to hear all about your plans, so please feel free to reach out.

Love, Tessa