Mijn zoektocht
Voordat ik de Nikon Z6II kocht heb ik ook andere camera’s overwogen; de Nikon Z7 ll en de Nikon Z9. De Z7 II versus de Z6 II houdt in een notendop in dat ze erg op elkaar lijken, maar de Nikon Z7 II meer megapixels heeft en daarom langzamer is. De Nikon Z6 II is snel met minder megapixels. En spiegelreflexcamera gaan in de toekomst verdwijnen, dus ik moest wel overstappen op een systeemcamera. Deze info kreeg ik trouwens van een medewerker van de winkel Colorwood. De Z9 heeft alletwee; veel megapixels en is snel. Maar na hem te hebben getest was ik niet enthousiast, want ik vond de kleuren niet mooi. Dus de meerprijs kon ik niet aan mezelf verantwoorden. Ik hoef ook geen 30 foto’s per seconde te maken op een bruiloft, 14 is genoeg.
Vergelijkbare systeemcamera’s van Sony en Canon
Ik heb ook andere merken overwogen zoals Canon en Sony. Bij Canon de R5 en de R6. En deze zijn vergelijkbaar met de verhouding tussen de Z6 II (snelheid) en de Z7 II (pixels). Bij Sony kreeg ik de A9 II te zien. Maar die is meer dan 5000,-. En hoewel ik dat over heb voor een goede camera, had ik vanwege mijn drukke agenda en kapotte camera’s geen tijd om een nieuw merk te testen en te leren kennen.
Snel, licht, vertrouwd menu, goede autofocus
Mijn keuze om de Nikon Z6 II te kopen maakte ik na een dag gehuurd en getest te hebben. Ik merkte direct dat hij snel is, en prettig aanvoelde omdat hij niet veel weegt. De foto’s die ik ermee had gemaakt tijdens het testen waren mooi, ook het menu voelde vertrouwd en focussen ging ook goed. Dus ik besloot onder lichte tijdsdruk om er een te kopen naast mijn Nikon D800. (Als bruidsfotograaf gebruik je namelijk 2 camera’s).
Betere foto’s maken met de Nikon Z6 II
De snelheid van de camera was voor mij de doorslaggevende factor, want dat zorgt ervoor dat ik betere focus maak. Want nu kan ik kiezen ui15 verschillende gezichtsuitdrukkingen. En ook kan ik bewegingen veel beter vastleggen. Als een kindje in de lucht springt heb ik meerdere foto’s van het kindje in de lucht en niet van de landing 1 seconde later. Ook in liveview kan ik snel foto’s maken, niet alleen als ik door de viewfinder kijk.
Wat is belangrijk in een camera voor bruidsfotografie?
Een camera moet snel zijn, in autofocus, in live-view foto’s maken en hij moet snel en veel foto’s achter elkaar kunnen maken. Vanzelfsprekend moet de camera een perfecte beeldkwaliteit hebben, ook bij een hoge ISO-instelling 6400. En het gewicht is voor mij belangrijk om dat ik 36 uur per week met een camera in mijn hand sta. Al deze dingen vond ik in de Nikon Z6 II. Hieronder geef ik uitgebreide uitleg de voor en nadelen.
Review Nikon Z6 II | Review Nikon Z6 II | Nikon Z6 II Kopen
Link naar de camera
Deze foto’s maakte ik met mijn Nikon Z6 II | Voorbeeldfoto’s Nikon Z6 II
Ik maakte deze foto’s met de NIKON Z 35MM F/1.8 S-LINE NIKKOR en de NIKON Z 85MM F/1.8 S-LINE NIKKOR
MIJN ERVARING: DE VOOR EN NADELEN VAN DE NIKON Z6 II
18 Voordelen van de Nikon Z6 II
- Je kunt er haarscherpe foto’s mee maken.
- De foto’s hebben in combinatie met een mooie lens mooie kleuren.
- De auto witbalans vind ik heel fijn werken.
- De camera is makkelijk in gebruik ik had zo door hoe hij werkt.
- De body is klein, licht en heeft een fijne ergonomie. De handgrip is precies goed voor mijn hand. Niet te klein (Sony A9 II) en niet te groot (Nikon Z9).
- Door het kleine(re) formaat van de camera valt de camera minder op dan mijn oude spiegelreflexcamera’s. Dat is prettig want mensen die gefotografeerd worden zijn hierdoor minder bewust van mij als fotograaf en hierdoor maak ik betere foto’s. Ook de Z-lenzen zijn kleiner dan de oude Nikkor lenzen.
- Je kunt vanwege een speciale z-mount-adapter oude af-s objectieven blijven gebruiken. En dat is fijn. Mijn AF-S lenzen werken perfect met de adapter, ik merk geen kwaliteitverschil en ook niet in snelheid. Andere en oudere Nikon-lenzen kun je er niet mee gebruiken.
- Je kunt snel foto’s maken in liveview (LCD scherm). Ik schiet ik in liveview net zo snel als door de viewfinder.
- Doordaat ik in liveview snel foto’s kan maken, maak ik betere composities. Ik kan mijn camera nu bijvoorbeeld boven mijn hoofd houden, en nog steeds het kantelbare schermpje zien en een foto maken.
- De prijs-kwaliteitverhouding is goed. Een professionele en snelle systeemcamera van rond de 2300,- is gewoon heel nice.
- Geen ingewikkeld menu. Het menu van de Z6 II lijkt ook erg op oude Nikon menu’s.
- Je kunt het scherpstelpunt plaatsen met je vinger op het touchscreen. Ook kun je op deze manier scherpstellen en zelfs afdrukken als je zou willen. En heel fijn is het dat je deze functies weer uit kunt zetten, want ik heb zo wel eens een foto gemaakt met mijn neus.
- Goede beeldkwaliteit bij een hoge ISOinstelling. ISO 4000 is geen probleem.
- Je kunt direct zien hoe de foto wordt, dus je hoeft geen testfoto’s te maken om te kijken of belichting goed is.
- Je kunt persoonlijke functies aan knoppen toewijzen.
- Je kunt inzoomen voordat je een foto maakt om te kijken of de scherpstelling goed zit.
- Je kunt een ster geven aan foto’s waardoor je hem later makkelijk kunt terugvinden. Hierdoor kan ik al een selectie maken tijdens het fotograferen. Handig voor als ik een preview moet opleveren snel na de shoot.
- Z Mount lenzen zijn lichter in gewicht dan oude Nikon lenzen.
- Twee kaartslots zijn onmisbaar voor mij als bruidsfotograaf. Hierdoor kan ik de foto’s dubbel wegschrijven en loop ik minimaal risico als een kaartje stuk blijkt te zijn.
- Met het vraagtekentje in het menu kun je hem makkelijk instellen want die vertelt je precies wat iedere instelling inhoudt.
- Je kunt tot 200 foto’s schieten in de buffer en dat vind ik de beste functie.
5 Nadelen van de Nikon Z6 II
- Face/Eye-tracking werkt niet constant, ook niet als je het gebied verkleint waar hij moet zoeken. Ik kan deze functie niet vertrouwen tijdens een bruiloft, maar wel als ik bijvoorbeeld met mijn hond naar het park ga. Deze functe is voor mij niet belangrijk. Ik schiet altijd in AFS-C in combinatie met backbutton focus. Als een bruidspaar op mij afloopt dan blijf ik de scherpstel knop in klikken en volg ik ook het onderwerp.
- Het LCD scherm kan naar voren getrokken en gekanteld worden, naar boven (veel bewegingsruimte) en beneden (minder bewegingsruimte). Maar helaas niet naar links en rechts.
- Je moet elke keer de ‘instellingen toepassen op het livebeeld’ controleren. Want als je denkt dat dit aanstaat maar het is niet zo maak je te donker foto’s.
- De autofocus werkt in alle situaties goed, maar heeft het lastig wanneer het voor de camera moeilijk te onderscheiden is wat het onderwerp is. Met name in deze situatie: als mensen vlak voor bosjes zitten en ik van ver weg een foto wil maken. Want dan zou een hoofd van iemand net zo goed een blaadje kunnen zijn voor de camera. Je moet dus genoeg foto’s maken om er voor te zorgen dat er een scherpe tussen zit.
- De nieuwe EN-EL 15c batterijen zijn duurder en gaan tot 2 uur langer mee. De oude versie van deze batterij gaat niet in de camera.
Algemene nadelen van syteem camera’s.
- De SD geheugenkaartjes en de CF geheugenkaartjes (een in iedere kaartslot) voor de Nikon Z6 II zijn hoog geprijsd. Je bent meer dan 400 euro kwijt voor twee geheugenkaartjes. Maar geheugenkaartjes voor alle systeemcamera’s zijn vrij duur, dus hier ontkom je niet aan.
- Systeemcamera’s geven bijna te scherpe beelden (sommige mensen noemen het digitale beelden), het beeld is hierdoor minder creamy. Die scherpte kan ook heel fijn zijn. In de nabewerking kun je weer creamier maken.
- De batterijen in een systeemcamera gaan sneller leeg dan in een spiegelreflexcamera. Ze kunnen tot ca. 2 uur minder lang mee.
- Firmware-updates zijn goed bedoeld, maar een beetje irritant vind ik zelf en er kunnen dan dingen veranderd zijn in je camera waar je dan aan moet wennen. Maar de meeste merken doen het.
Review Nikon Z6 II | Review Nikon Z6II | Nikon Z6 II review
Link naar de camera
Nikon Z6II
Conclusie Review Nikon Z6 II
Een mooie allround, snelle en lichtgewicht systeemcamera voor de professionele fotograaf, fanatieke amateur of gadgetfreak.
Ben je nu overtuigd of heb je juist vragen? Vertel het me gerust! Of kijk op cameranu om het gelijk te kopen!
Link naar de camera
Nikon Z6 II Black Friday
Wil je weten hoe ik mijn Nikon Z6 II heb ingesteld, lees dat hier. Of ben je benieuwd welke apparatuur ik nog meer gebruik? Lees dat hier.
Veel gestelde vragen
Is de Nikon Z6 II geschikt voor portretfotografie?
Ja, je kunt mooie portretten maken met deze camera. Vooral in combinatie met de NIKON Z 85MM F/1.8 S-LINE NIKKOR.
Is de Nikon Z6 II geschikt voor sportfotografie?
Nee, ik denk dat er betere camera’s zijn voor sportfotografie.
Ja, je kunt mooie portretten maken met deze camera. Vooral in combinatie met de NIKON Z 85MM F/1.8 S-LINE NIKKOR.
Welke lenzen voor Nikon Z6 II, welke objectieven voor de Nikon Z6II?
Nikon 35 mm 1.8 (met adapter)
Nikon 85 mm 1.4 (met adapter)
Nikon 28 mm 1.8 (met adapter)
Nikon 70-200 2.8 mm (met adapter)
Nikon 24-70 2.8 mm (met adapter)
Nikon 35 mm Z mount 1.8 (zonder adapter)
Nikon 85 mm Z mount 1.8 (zonder adapter)
Welke adapter Nikon Z6 II?
Werkt de eyetracking goed van de Nikon Z6 II?
Ik ben geen fan van eyetracking en facetracking omdat het niet constant genoeg werkt. Als je buiten foto’s wil maken van je hond en je kan het 30 keer opnieuw doen dan is het wel grappig, maar niet als je maar 1 kans hebt.
Welke batterijen voor de Nikon Z6 II?
Nikon EN El15C voor de Nikon Z6 II, gaan zeker 1 tot 2 uur langer mee dan de oude modellen.
Welke flitsers voor de Nikon Z6 II?
Ik gebruik zelf de:
Yongnuo Speedlite YN560-IV Nikon Flitser Kit
Welke geheugenkaart voor de Nikon Z6 II
Om optimaal gebruik te kunnen maken van de snelheid gebruik ik de
Sandisk 128 GB SDXC Extreme PRO USH-II
SanDisk 128GB CFexpress Type B Extreme Pro 1700MB/s
Welke kaartlezer voor de Nikon Z6II CF Express?
Lexar CFexpress Professional Reader USB 3.2 Gen 2×2
Hoe groot kun je foto’s printen van de Nikon Z6 II?
De camera heeft met 25 megapixels een maximale afdruk van 68 x 102 centimeter, uitgaande van 150 PPI. Hoe dat werkt, lees je hier.