Corona bruiloft 3

Coronaproof bruiloft

LIVE BLOG, 20 juli 2020: ‘Corona bruiloft’ 

Ik heb inmiddels 7 bruiloften gefotografeerd in corona tijd. Één in mei en de rest in juli. In mei waren we in ‘Lock Down’ en kon er bijna niets, vanaf 1 juli kon er meer. Mogelijk overwegen jullie nog dit jaar te trouwen of overwegen jullie om hem te verzetten. Wat jullie ook gaan doen, ik hoop dat deze informatie jullie zal helpen.

 

Wat zijn regels op dit moment? Datum: 20 juli 2020.
Per 1 juli 2020; is het nog steeds zo dat iedereen 1,5 meter afstand moet houden. Maar er gelden geen regels meer over het maximaal aantal personen dat binnen of buiten (of in een auto) bij elkaar mag komen. Voor horeca en trouwlocaties gelden er wel voorwaarden zoals; vaste zitplaatsen, werken met reserveringen en een gezondheidscheck vooraf. Als de locatie hier niet aan kan voldoen dan gelden er wel regels over het maximaal aantal personen, en mogen er exclusief personeel maximaal 100 personen in een ruimte met vaste zitplaatsen, of 250 personen buiten.

Waar moet je op letten?

 • Als je een corona test laat doen (of je gasten houd er dan rekening mee dat vanaf moment dat je belt voor een afspraak je pas 72 uur later een uitslag hebt. Dit betekent dat als je binnen 2 dagen voor je bruiloft een test doet je geen uitslag hebt en je officieel in quarantaine moet blijven.
 • Sommige trouwproducten als trouwjurken en maatpakken zijn moeilijker verkrijgbaar vanwege corona, mogelijk ook andere dingen.
 • Volgens The Perfect Wedding valt ‘corona’ niet meer onder een bruiloft verzekering, ga je nu een bruiloft boeken check dan van tevoren hoe leveranciers hier mee om gaan.
 • Of je nu gaat verzetten of aanpassen, in beide gevallen plan je gevoelsmatig een tweede bruiloft, want aanpassen kost bijna net zo veel energie als verzetten.
 • Op de vraag wie er aansprakelijk is tijdens een bruiloft is het antwoord: Iedereen is de Sjaak als er geen 1,5 afstand wordt gehouden. Ik heb dit gecheckt bij Melanie ‘weddingplanner bij WonderfulWedding’. De locatie kan een boete krijgen, de mensen om wie het gaat en ook de Weddingplanner kan een boete krijgen.

Kan ik als fotograaf mijn werk doen?

Een vraag die ik kreeg via Instagram Stories is ‘Of ik mijn werk als fotograaf wel gewoon kan doen?‘ Door corona is er een aspect bij de fotografie gekomen, namelijk ‘de angst om andere mensen een ongemakkelijk gevoel te geven of te besmetten en andersom’. Zelf ga ik relaxt met de corona maatregelen om, ik doe wat ik kan, maar soms kan het zo zijn dat ik binnen een straal van 1,5 meter van iemand kom. Dit is altijd van korte duur, zodra ik me er weer van bewust ben, zorg ik weer voor de afstand. Ik moet me vanwege corona wel een beetje aanpassen, omdat ik normaal soms heel dichtbij mensen kom met een 35 mm lens en dat kan nu niet, ik zal nu vaker naar mijn zoomlensen grijpen, 85 mm een 70 – 200 mm.

 

Voorbereidingen tijdens corona

Een MUA (hair and make up artist) mag gewoon bij jullie thuis komen, de vraag is alleen; willen jullie dat? Bespreek wat jullie het prettigst vinden, met of zonder mondkapje? Het kan ook slim zijn om erover na te denken wie er qua familie en vrienden in de ochtend bij jullie zullen zijn.

 

Firstlook tijdens corona bruiloft

Corona bruiloft 2

Een ‘firstlook’ met zijn tweeën kan gewoon, maar het kan ook makkelijk met meer mensen. Het is namelijk een heel leuk moment om met familie en vrienden te delen. Op de foto staat het ook heel gezellig als er naast jullie nog meer mensen bij zijn. Als ze maar 1,5 m afstand houden. Elkaar begroeten met een knuffel of een kus kan dus officieel niet.

De fotoshoot tijdens corona bruiloft

Goed nieuws een fotoshoot kan ook gewoon tijdens corona, jullie mogen dicht bij elkaar komen en ik kan op 1,5 m met elke lens mooie foto’s maken. No more words needed.

De ceremonie tijdens corona bruiloft

Ceremonie corona bruiloft

Tijdens de ceremonie moet iedereen op 1,5 m afstand zitten. Als jullie op een grote locatie trouwen of ergens buiten is dit voor de organisatie een kwestie van de stoelen uitmeten en neerzetten. Zet families en koppels gezellig bij elkaar, die hoeven niet apart. Locatie: Kasteel Oud Poelgeest

Wat ik ook enkele keren heb gezien is dat er in de tuin getrouwd wordt. Als jullie of je ouders geen grote tuin hebben, kun je misschien in je omgeving vragen naar iemand die een grote tuin heeft. En voor eventuele regenval kunnen jullie een stretch tent (VST Verhuur goede ervaring mee!) regelen. Wat ik ook zie, is dat mensen nu kleiner trouwen (met ca. 15 personen) in de tuin en met een echte ambtenaar. En dan volgend jaar een knalfeest doen met 100+ mensen. Livestreams heb ik ook voorbij zien komen dat is ook een leuke manier om mensen te betrekken.

Taart en toast corona bruiloft

Ik. heb gezien dat er kleine taartjes (muffin formaat) zijn geregeld voor iedere gast. Het bruidspaar had een minituur versie van hun oorspronkelijke taart om aan te snijden. Wat ook leuk was is dat ze een champagne fles per tafel hadden neergezet. Toosten kon toen samen, want iedereen bleek op zijn plek. Dat is een goede manier om de 1,5 te bewaken.

 

Taart corona bruiloft

Diner tijdens corona bruiloft

Diner corona bruiloft 4

Dek de tafels per huishouden/ koppel en zorg dat de tafels ook 1,5 diep zijn. Zoals het voorbeeld hierboven, ziet er super gezellig uit toch? Locatie: Kasteel Oud Poelgeest

Feest tijdens corona bruiloft

Dansen mag volgens een update van The Perfect Wedding, wel in de buitenlucht en wel op 1,5 meter afstand. Dit bruidspaar had een silent disco geregeld onder een open tent.

Feest corona bruiloft

Ideeën en tips corona bruiloft

 • Bezoek oude oma’s op een andere dag en geef ze wat foto’s en een stukje taart.
 • Maak een walk-trough in je tuin voor mensen die niet konden komen.
 • Zorg voor extra entertainment tijdens de bruiloft, zo zag ik muziek tijdens de ceremonie door De Wedding DJ, een live optreden door een zangeres, ik zag meer stukjes, verrassingen en optredens dan gemiddeld door familie en vrienden.

Welke dingen kunnen niet tijdens een corona bruiloft:

 • Knuffels geven en 3 zoenen
 • Een erehaag is niet zo handig
 • Naar voren lopen via een pad
 • Binnen een feest geven
 • Corsages op spelden bij gasten, die moeten ze onderling doen.
 • Taart uitserveren, geef iedereen een eigen taartje en een eigen fles champagne en snij zelf een kleine taart aan.
 • Normale groepsfoto’s

Welke dingen kunnen wel tijdens een corona bruiloft:

 • Firstlook met zijn tweeën of meerdere personen
 • Fotoshoot
 • Ceremonie in de juiste opstelling, 1,5 tussen ieder huishouden
 • Diner met lange brede tafels, per huishouden gedekt
 • Dansen in de buitenlucht (evt. met silentdisco)
 • Corona groepsfoto

 

Groepsfoto’s corona bruiloft

Ik heb een V opstelling gemaakt met het bruidspaar in de punt van de V en vervolgens per koppel mensen op 1,5 m schuin achter elkaar gezet met in de breedte niet te veel afstand. Dan lijkt het van voren of mensen naast elkaar staan.  Zoals dit:

 

Corona groepsfoto bruiloft

Meer foto's bekijken

Bekijk portfolio

 

 

You may also like