Groepsfoto Corona-

Coronaproof bruiloft (update 29 september 2020)

LIVE BLOG, 10 oktober: Een corona-proof bruiloft organiseren

Hi, ik ben Tessa Bruggink en ik ben bruidsfotograaf. Ook voor mij is deze corona tijd een hele bijzondere en zijn veel bruiloften die gepland stonden in het begin van het jaar geannuleerd of verzet naar 2021 of zelfs 2022. Nu het jaar vordert en we met zijn allen een soort van leren leven met corona merk ik dat er weer bruiloften gepland worden. Zelfs voor dit jaar nog. We lijken te accepteren dat het leven niet altijd loopt zoals je wil en richten ons op wat er wél kan. Waarom deze blog? Ik heb inmiddels 13 coronaproof bruiloften gefotografeerd en wil mijn kennis en ervaring met jullie delen en het plannen van een bruiloft in corona tijd makkelijker maken. In deze blog deel ik alles wat handig kan zijn voor het plannen van jullie coronaproof bruiloft.

Welke dingen komen aan bod?

 1. Wat zijn de regels op dit moment?

 2. Kan ik als fotograaf mijn werk doen?

 3. Voorbereidingen tijdens corona

 4. First look tijdens corona

 5. Fotoshoot tijdens corona

 6. Ceremonie tijdens corona

 7. Taart en toast tijdens corona

 8. Groepsfoto’s tijdens corona (4 tips)

 9. Diner tijdens corona

 10. Feest tijdens corona

 11. Conclusie, welke dingen kunnen wel tijdens corona

 12. Welke dingen kunnen niet tijdens corona

 13. Algemene tips

Corona bruiloft

Wat zijn regels op dit moment? 

Maatregelen vanaf 29 september 2020

 • Het aantal gasten dat je op je bruiloft mag hebben verschilt per regio. Daarom is het verstandig om contact op te nemen met jullie gemeente en horeca gelegenheden.
 • Toch zijn er in overleg met jullie leverancier wel dingen mogelijk. Morgen (10 oktober 2020) heb ik een bruiloft van 14 uur lang en 30 personen.
 • Ook heb ik gehoord van mensen die zijn uitgeweken naar een kerk om toch 30 personen mee te kunnen nemen.

Wat mag er wel en niet?

 • Je kan niet reserveren voor meer dan 4 mensen voor de receptie of het feest. En er mogen maximaal 30 mensen binnen en 40 mensen buiten zijn.
 • Als je trouwt voor de burgelijke stand hoeven het niet maar 4 mensen te zijn, maar mogen er 30 binnnen en 40 buiten.
 • Buiten de horecia is dansen toegestaan maar alleen als mensen van ouder dan 18 jaar en niet uit een huishouden 1,5 m afstand houden.
 • Laatste bruiloft op 2 oktober in Bloemendaal mochten er 11 mensen zijn in het Gemeentehuis. Andere bruiloft in Ridderkerk afgelast vanwege maar 4 personen.
 • Uitwijken naar een kerk zou nog een idee kunnen zijn om meer gasten te kunnen hebben.

Per 18 september 2020 zijn de belangrijkste aanvullingen t.o.v. de vorige persconferentie:

Voor de veiligheidsregio’s Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden gelden aanvullende maatregelen en mogen er maximaal 50 personen op de bruiloft aanwezig zijn, inclusief fotograaf (want die is er de hele dag). Lees hier alles over de extra maatregelen in de veiligheidsregio’s.

Veiligheidsregio's in kaart bruiloft corona

Per 18 augustus 2020 belangrijkste wijziging t.o.v. vorige persconferentie:

 • Er gelden vaste zitplaatsen en mensen mogen niet van plaats wisselen, tijdens de ceremonie, borrel of diner. Een feest kan dus niet meer.
 • Bruiloften in een tuin mogen met maximaal 6 gasten, dus dat kan ook niet meer.
 • Voor de Gemeente Amsterdam geldt ook een meldplicht van feesten met meer dan 100 personen. Als trouwlocaties/ horecagelegenheden zich niet aan de regels houden dan riskeren zij een verplichte sluiting van 4 weken. Gaat het aantal besmetting niet omlaag in de regio dan kan het zijn dat er regels komen over het toegestane aantal personen. Dus elke week kan dit aangescherpt worden. Het blijft spannend.

Note: het is niet de bedoeling dat iedereen bijvoorbeeld bij het diner door elkaar loopt. Ik heb bij een aantal bruiloften gezien dat alleen het bruidspaar steeds van tafel wisselt en dat kan natuurlijk heel makkelijk op een verantwoorde manier, door bijvoorbeeld 2 lege stoelen aan iedere tafel te zetten. 

Per 1 juli 2020:

 • Iedereen moet 1,5 meter afstand houden, maar er gelden geen regels meer over het maximaal aantal personen dat binnen of buiten (of in een auto) bij elkaar mag komen.
 • Voor horeca en trouwlocaties gelden er wel voorwaarden zoals; vaste zitplaatsen, werken met reserveringen en een gezondheidscheck vooraf.
 • Als de trouwlocatie hier niet aan kan voldoen dan gelden er wel regels over het maximaal aantal personen, en mogen er exclusief personeel maximaal 100 personen in een ruimte met vaste zitplaatsen, of 250 personen buiten.

Kan ik als fotograaf mijn werk doen?

Een vraag die ik kreeg via Instagram Stories is ‘Of ik mijn werk als fotograaf wel gewoon kan doen?‘ Als ik heel eerlijk ben is het wel een beetje anders dan normaal, want normaal beweeg ik me onbezorgd als een Ninja door de menigte en kom ik ongemerkt dicht bij mensen. Nu moet ik net als iedereen constant op mijn hoede zijn over hoe dicht bij ik kom. Ook werk ik soms op verzoek met een mondkapje en buiten het feit dat mijn ‘zoeker’ beslaat, is het ook een beetje benauwd. Omdat ik niet dicht bij kan komen werk ik ] met meer zoomlensen en heb ik mezelf een afstand van 1,5 meter moeten aanleren. Is het anders? JA! Kan ik nog steeds mooie foto’s maken? JA!

Voorbereidingen tijdens corona

Corona bruiloft

Een MUA (hair and make up artist) mag gewoon bij jullie thuis komen. Bespreek/ bedenk wat jullie het prettigst vinden, met of zonder mondkapje of misschien wil je liever zelf je haar en make-up doen? Het kan ook slim zijn om erover na te denken wie er qua familie en vrienden in de ochtend bij jullie zullen zijn, sowieso mogen er maximaal 6 gasten in huis. Er zijn meestal toch niet veel meer mensen dan 8 personen in huis. Dus ik zie hier geen grote verschillen met toen er nog geen corona was.

Firstlook tijdens corona bruiloft

Corona bruiloft

Een first look doe je vaak met zijn tweeën, maar soms genieten familie en vrienden ook mee. Als je de firstlook buiten doet is er plek zat. Ik zie geen opmerkelijke verschillen met de normale situatie. Behalve dat mensen jullie geen knuffel of kus mogen geven.


De fotoshoot tijdens corona bruiloft

Foto’s maken tijdens corona kan ook gewoon, we zijn maar met zijn drieën en eventueel een ‘hulpje’. Tijdens de shoot kan ik heel makkelijk afstand houden, omdat er altijd de ruimte is. Deze foto’s zijn gemaakt op 9 juli 2020 bij het bos rondom Het Houtse Meer. 

Corona bruiloft

Corona bruiloft

Corona bruiloft

Corona bruiloft

Corona bruiloft

De ceremonie tijdens corona bruiloft

Corona bruiloft ceremonie

Corona bruiloft

Corona ceremonie bruiloft

Tijdens de ceremonie moet iedereen op 1,5 m afstand zitten. Als jullie op een grote locatie trouwen of ergens buiten is dit voor de organisatie een kwestie van de stoelen uitmeten en neerzetten. Zet families en koppels gezellig bij elkaar, die hoeven niet apart. Gemeentehuizen zetten soms wel solo stoelen neer, omdat die ceremonies volgens de wet openbaar moeten zijn en in feite zou iedereen moeten kunnen aanschuiven. Vanuit die gedachte zetten ze de stoelen soms al allemaal uit elkaar en zit iedereen alleen. Maar dit is niet altijd zo, tijdens een bruiloft op 9 september in Gouda was dit bijvoorbeeld niet zo en zaten mensen uit een huishouden gewoon bij elkaar.

Taart en toast corona bruiloft

Ik heb normale taarten gezien, die door het bruidspaar gesneden werden en verder werden uitgeserveerd door de mensen van de bediening volgens de hygiëne voorschriften (handschoenen en alles ontsmetten), maar ook miniatuur versies van de grote taart zodat er zo min mogelijk contact momenten waren op de dag zelf. Iedere persoon had toen een apart zakje onder zijn of haar stoel met een minitaartje in een zakje.

Groepsfoto’s corona bruiloft

Doordat je vanwege corona 1,5 meter afstand moet houden dreigen de groepsfoto’s afstandelijk, stijf en onwennig te worden. Als je gebruik maakt van attributen zoals boomstammen of een klimtoestel kun je de leegtes opvullen en maak je een groepsfoto lekker speels.

Het is ook een goed idee om groepsfoto’s met meer ca. 60 personen van bovenaf te nemen, dan kan je vaak meer mensen in beeld krijgen.

Foto’s met minder personen kun je op een trap maken voor meer dynamiek.

Als je geen attributen kunt vinden, kan je met de groep in een V-vorm gaan staan en voor de connectie in de foto kusjes naar elkaar blazen of de gasten naar het bruidspaar laten kijken. Het is voor iedereen aanpassen, maar met de juiste mindset en kan een bruiloft in corona tijd alsnog fantastisch zijn.

Groepsfoto Corona-

Diner tijdens corona bruiloft

Dek de tafels per huishouden/ koppel en zorg dat de tafels ook 1,5 diep zijn. Zoals het voorbeeld hierboven, ziet er gezellig uit toch? Locatie: Kasteel Oud Poelgeest

Diner corona bruiloft

Feest tijdens corona bruiloft

Dit bruidspaar had in juli een silent disco geregeld onder een open tent bij Kasteel Oud Poelgeest, maar dit mag dus niet meer :-(.

Feest corona bruiloft

Welke dingen kunnen niet tijdens een corona bruiloft:

 • Knuffels geven en 3 zoenen.
 • Dansen.
 • Corsages op spelden bij gasten, die moeten ze onderling doen.
 • Normale groepsfoto’s.
 • Misschien kun je niet iedereen uitnodigen om je locatie de afstand niet kan garanderen bij jullie gasten aantal.
 • Onbezorgd naar je bruiloft toeleven.

Welke dingen kunnen wel tijdens een corona bruiloft:

 • First-look met zijn tweeën of meerdere personen.
 • Fotoshoot.
 • Ceremonie in de juiste opstelling, 1,5 tussen ieder huishouden.
 • Diner met lange brede tafels, per huishouden gedekt.
 • Corona groepsfoto.

Leuke tips en ideeën

 • Ik zag een bedankje in de vorm van een meetlint.
 • Bezoek oude oma’s op een andere dag en geef ze wat foto’s en een stukje taart.
 • Maak een walk-trough in je tuin voor mensen die niet konden komen.
 • Zorg voor extra entertainment tijdens de bruiloft, zo zag ik muziek tijdens de ceremonie door De Wedding DJ, een liveoptreden door een zangeres. En ik zag over het algemeen meer stukjes, verrassingen en optredens dan gemiddeld door familie en vrienden.
 • Als je een corona test laat doen of je gasten doen dit, houd er dan rekening mee dat vanaf moment dat je belt voor een afspraak je soms pas 72 uur later een uitslag hebt. Dit betekent dat als je binnen 2 dagen voor je bruiloft een test doet je geen uitslag hebt en je officieel in quarantaine moet blijven.
 • Sommige trouw-producten als trouwjurken en maatpakken zijn moeilijker verkrijgbaar vanwege corona, mogelijk ook andere dingen.
 • Volgens The Perfect Wedding valt ‘corona’ niet meer onder een bruiloft verzekering, ga je nu een bruiloft boeken check dan vooraf hoe leveranciers hier mee om gaan.
 • Of je nu gaat verzetten of aanpassen, in beide gevallen plan je gevoelsmatig een tweede bruiloft, want aanpassen kost bijna net zo veel energie als verzetten.
 • Op de vraag wie er aansprakelijk is tijdens een bruiloft is het antwoord: Iedereen is de Sjaak als er geen 1,5 afstand wordt gehouden. Ik heb dit gecheckt bij Melanie ‘weddingplanner bij WonderfulWedding’. De locatie kan een boete krijgen, de mensen om wie het gaat en ook de Weddingplanner kan een boete krijgen.
 • Ik zag een welkomstcadeautje in de vorm van een klein ontsmettingsmiddel flesje.

 

Meer foto's bekijken

Bekijk portfolio

 

 

You may also like

Chat openen
Hi, hoe kan ik je helpen?