Groepsfoto corona bruiloft 2

Trouwen tijdens corona

Corona Bruiloft; ‘It Is What It Is, Until It Becomes What You Make It’

 

Ik had donderdag 14 mei en zaterdag 16 mei een bruiloft, verdeeld over 2 dagen. Omdat er aangepaste regels zijn vanwege corona was het een bruiloft zoals ik nog niet heb meegemaakt. 

Wat is er dan allemaal anders dan normaal? En wat zijn redenen om je bruiloft wel door te laten gaan en wat zijn redenen om dat niet te doen? Zijn er dingen waar je op moet letten? Hoe maak je bijvoorbeeld een leuke groepsfoto met 1,5 m afstand en hoe gingen de felicitaties?

 

We weten met zijn allen niet hoe lang deze situatie gaat duren en daarom kan het slim zijn om na te denken over hoe het beste om te gaan met deze situatie. Want de kans bestaat dat er ook volgend jaar nog niet ‘normaal’ getrouwd kan worden.

 

Allereerst wil ik zeggen dat ik geen verwachtingen heb van mensen, door-laten-gaan of verplaatsen, voor mij is het allemaal goed. De mensen van 14 en 16 mei hebben besloten hun bruiloft wel door te laten gaan en de belangrijkste reden was dat de oma’s er nu nog bij kunnen zijn.

 

Dus om iets van de bruiloft met de oma’s te kunnen delen hebben ze besloten hun idee van de bruiloft op te offeren en er een eigen invulling aan te geven. De andere reden was dat ze gewoon niet wilden wachten, want misschien duurt corona nog wel jaren.

 

Op donderdag was ik er van 8.30 tot 14.00 uur en op zaterdag was ik er van 10.00 tot 17.00 uur. Ik zal wat vertellen over de belangrijkste gebeurtenissen.

 

Je Husband als hair-artist op de corona bruiloft

Ze hadden gekozen om haar en make-up niet door iemand te laten doen, maar om het zelf te doen. Ik weet niet zeker of dit was vanwege het coranavirus, want de bruid was een ‘natural beauty’ en had het geluk dat haar future husband buitengewoon goed bleek te zijn in het maken van een visgraatvlecht.

 

Net zo verwonderd als normaal

Toen het bruidspaar kwam aanrijden bij stadhuis in Vlaardingen stonden de gasten ze op te wachten zoals ik dat normaal ook zie. En toen ze het bruidspaar voor het eerst zagen waren ze net zo verwonderd als ‘normaal’. Het enige verschil was dat ze het bruidspaar niet konden begroeten met een kus of knuffel, dus werden er uitgebreid lucht-kussen gegeven en werden er knuffel- en namaste-gebaren gemaakt naar elkaar. 

Het bruidspaar ging als eerste naar binnen in de zaal en werd per tweetal gevolgd. Iedere persoon moest op 1,5 meter uit elkaar zitten in de zaal, ook vader en moeder. Wat ik leuk vond, is dat de ambtenaar in haar verhaal geen nadruk legde op corona en de ceremonie echt over het bruidspaar ging.

 

Ik had mijn eigen tafel

Na de ceremonie gingen we naar het ouderlijk huis waar de ouders in hun grote tuin tafelopstellingen hadden gemaakt per ‘gezin’, zodat iedereen waarvan dat moest gewoon uit elkaar kon zitten. Ik had ook mijn eigen tafel :-).

Er werden speeches gehouden, er werden spelletjes gespeeld in de tuin er werd gegeten en geborreld. Tijdens de speeches werd er een ding gezegd wat me bijgebleven en dat was: ‘It is what it is and it becomes what you make it’, blijkbaar een spreuk uit hun familie en dat is precies hoe ze met de situatie zijn omgegaan.

 

Taartkoeriers

Op dag 2 werd er ‘s ochtends een grote taart bezorgd bij het bruidspaar thuis die vervolgens bij een 7 tal adressen in Vlaardingen, Delft en Rijswijk persoonlijk afgeleverd werden door hunzelf. 

 

Oma’s

We begonnen de visite bij de oma’s in Vlaardingen, omdat zij het meest kwetsbaar zijn. De oma’s hadden ieder hele andere reacties. De een was heel emotioneel, omdat ze geen knuffel kon geven en de anderen vonden het alleen maar allemaal heel leuk en mooi.

 

Party in the park

Broers en zussen stonden het bruidspaar op te wachten met harde muziek, rozenblaadjes en confetti ergens in een park in Delft, die ze versierd hadden met linten en bloemen. 

Na het laatste bezoek in het park werd alles opgeruimd en ging het bruidspaar naar huis waar het nog wat zou gaan eten met andere vrienden en daarna zou de dag afgelopen zijn.

 

Hoe ik het vond?

Het was voor mij heel bijzonder om te zien dat zoveel mensen meeleefden en hun best deden voor het bruidspaar. Ik denk dat iedereen heeft genoten en dat ze het ergens ook wel bijzonder vinden dat ze later kunnen zeggen ‘oh was jullie bruiloft zo, nou die van ons was zo….’ 

 

Jullie 7 vragen over een corona proof bruiloft

Ik wil afsluiten met de vragen die ik heb gekregen in mijn story’s. Dingen die jullie wilden weten over de corona proof bruiloft. 

 

1. Hoe maak je een leuke groepsfoto op 1,5 meter afstand?

Ik heb een V opstelling gemaakt met het bruidspaar in de punt van de V en vervolgens per koppel mensen op 1,5 m schuin achter elkaar gezet met in de breedte niet te veel afstand. Dan lijkt het van voren of mensen naast elkaar staan.  Zoals dit:

 

Groepsfoto corona bruiloft

 

Corona groepsfoto bruiloft

Dit idee:

Groepsfoto corona bruiloft 2

2. Hoe gingen de felicitaties?

Mijn ervaring in het dagelijks leven is dat niet iedereen de hele dag 100% alert is op de 1,5 m, maar dat iedereen wel doet wat ze kan. 

En dat was op de bruiloft niet anders. De hele tijd was er 1,5 m afstand, maar tijdens het feliciteren hadden de mensen zoiets van fuck-it en werden er met de adem ingehouden knuffels gegeven. De andere mensen maakten weer knuffel en namaste gebaren. De rest van de dag werd de 1,5 m goed bewaakt.

 

3. Hoe was de sfeer?

De sfeer was goed, een enkeling was droevig, maar voornamelijk zag ik veel liefde en mensen die moeite voor elkaar deden.

 

4. Zijn er nog dingen waar we op kunnen letten?

Er stonden in de ceremonie zaal veel lege stoelen en dat hoeft niet. Die benadrukken de leegte, dus haal die weg of zorg dat het stadhuis die weghaalt. En papa en mama zaten op 1,5 afstand van elkaar, maar hadden bij elkaar kunnen zitten, want die wonen toch in een huis.

 

5. Belangrijkste verschillen met normaal bruiloft?

  • Geen geknuffel
  • Geen feest 
  • Je moet de hele dag op je hoede zijn om de 1,5 meter te bewaken

 

6. Belangrijkste reden om wel te trouwen tijdens corona?

  • Opa’s en oma’s zijn er nog
  • Niet willen wachten
  • Het beste willen maken van de situatie, want ‘it is what it is and it becomes what you make it’

 

7. Belangrijkste reden om niet te trouwen tijdens corona?

  • Wel kunnen wachten
  • Opa’s en oma’s kunnen er een jaar later nog bij zijn
  • Geen concessies willen toen 
  • Uitgebreid willen kunnen knuffelen en feesten

 

Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben en als jullie vragen hebben stuur me dan gerust een mailtje of een DM op insta.

 

Liefs,

Tessa

 

You may also like