Groepsfoto Corona-

Corona bruiloft | Na 17 mei 2021

Datum: 12 mei 2021 | Leestijd: 5 minuten

 

Een coronaproof bruiloft organiseren, alle corona bruiloft tips bijelkaar

 

Yes jullie gaan trouwen! Superleuk en ook spannend en in deze coronatijd al helemaal! Jullie willen de liefde vieren met alle mensen die belangrijk zijn en kijken uit naar deze dag. Maar er is een virus in de wereld dat corona heet en omdat je stiekem niet wil wachten verdiep je je in de mogelijkheden. Want als je het doet, wil je het wel veilig doen, juist omdat er zo veel speciale mensen zijn.

 

 Even voorstellen

 

Ik ben Tessa Bruggink en ik ben sinds 5 jaar professioneel bruidsfotograaf en fotografeer tussen de 30 en 40 bruiloften per jaar. Ook voor mij is deze ‘coronatijd’ een hele bijzondere en zijn veel bruiloften die gepland stonden in 2020 geannuleerd of verzet naar 2021 of 2022. Ik merk dat ieder stel er anders mee omgaat, sommige mensen hebben zoiets van ‘onze bruiloft gaat sowieso door ook al moeten we alleen met zijn tweeën trouwen’ of andere mensen zeggen juist ‘bij ons gaat het alleen door als het zo kan gaan als we in ons hoofd hebben’.

Hoe jullie er ook in staan, ik wil jullie zo veel mogelijk bruikbare informatie geven over het plannen van een bruiloft in coronatijd.

 

 

 

Corona bruiloft tips

 


Welke dingen komen aan bod?

 • Wat zijn de RIVM bruiloft regels na 17 mei 2021?
 • Kan ik als bruidsfotograaf mijn werk doen?
 • De onderdelen van en bruiloft tijdens corona:
  • Voorbereidingen tijdens corona
  • Firstlook tijdens corona
  • Fotoshoot tijdens corona
  • Ceremonie tijdens corona
  • Taart en toast tijdens corona
  • Groepsfoto’s tijdens corona (4 tips)
  • Diner tijdens corona
  • Feest tijdens corona
 • Conclusie; welke dingen kunnen er wel en welke dingen kunnen er niet
 • Leuke tips en ideeën die ik voorbij heb zien komen voor een corona bruiloft
 • Bruiloft verzetten of annuleren?
 • Bruiloft verzekeren?

 

 

Corona bruiloft

 

Wat zijn regels van het RIVM voor een bruiloft op dit moment na 17 mei 2021? | RIVM Bruiloft

 

 • De terrassen mogen langr open van 6 uur tot 20 uur. Er mogen maximaal 50 mensen op een terras zitten op 1,5 meter afstand en maximaal met 2 personen aan een tafel tenzij ze uit een huishouden komen.

 

 • Bruiloften en feesten mogen niet op een terras plaatsvinden, maar ik vind dit zelf nogal een grijs gebied. Ik vat het zo op dat een ceremonie en dansende mensen niet mogen op je terras, maar dat je gasten wel een stukje tart mogen eten of mogen dineren op het terras. Check dit bij je locatie! 

 

 • Vanaf 15 mei mag er weer gereist worden met toestemming van de Nederlandse regering, hoe andere landen daarover denken en wat de regels terplekke zijn moet je nog steeds bij de landen checken. Dus je kunt weer op huwelijksreis!

 

 • In huis mogen er maximaal 2 personen uit een ander huishouden aanwezig zijn, dus houdt hier rekening mee bij de voorbereidingen. (Kinderen onder de 13 worden niet meegeteld).

 

 • Alle publieke gebouwen zijn dicht, dit is iets om mee te nemen wanneer jullie een fotolocatie zoeken die binnen is (voor als het onverhoopt regent). Hotels zijn wel open dus hier kun je ook dingen mee regelen. 

 

 • Het aantal gasten op jullie bruiloft mag maximaal 30 zijn, inclusief kinderen en exclusief mensen die werkzaam zijn op jullie bruiloft.

 

 • Deze 30 personen mogen alleen aanwezig zijn tijdens de ceremonie, zelfs na de huwelijksvoltrekking mogen ze niet bij elkaar blijven voor een drankje. Maar de terassen mogen weer open, dus er kunnen wél dingen!

 

 • Iedere gast moet uitgenodigd zijn op jullie bruiloft en moet op een gastenlijst staan. Spontane bezoekers zijn niet toegestaan.

 

 • Voor trouwerijen als onderdeel van een geloofsbelijdenis gelden andere regels. Die je hier kunt lezen op de site van de overheid. 

 

 • Bij klachten moeten mensen echt thuis blijven en iedereen moet altijd 1,5 meter afstand houden van elkaar.

 

 • Thuis mogen er maximaal 2 personen op bezoek en kinderen tot 12 jaar tellen hierbij niet mee. 

 

 • Mondkapjes zijn verplicht in alle openbare binnenruimten en het openbaar vervoer. 

 

 • Eten afhalen of bezorgen mag wel.

 

 • Alcohol verkoop mag tot 20.00 uur. 

 

 • Buiten mag je maximaal met 2 personen of met alle personen uit je huishouden. Mensen jonger dan 13 jaar tellen niet mee. 

 

 • Houd je je niet aan de regels, dan is de boete 95 euro p.p. 

 

Waar moet je nog meer aan denken?

 • Als je een corona test laat doen of je gasten doen dit, houd er dan rekening mee dat vanaf moment dat je belt voor een afspraak je soms pas 72 uur later een uitslag hebt. Dit betekent dat als je binnen 2 dagen voor je bruiloft een test doet je geen uitslag hebt en je officieel in quarantaine moet blijven.
 • Sommige trouw-producten als trouwjurken en maatpakken zijn moeilijker verkrijgbaar vanwege corona, mogelijk ook andere dingen.
 • Of je nu gaat verzetten of aanpassen, in beide gevallen plan je gevoelsmatig een tweede bruiloft, want aanpassen kost bijna net zo veel energie als verzetten.
 • Op de vraag wie er aansprakelijk is tijdens een bruiloft is het antwoord: Iedereen is verantwoordelijk voor zichzelf. Ik heb dit gecheckt bij Melanie ‘weddingplanner bij WonderfulWedding’. De locatie kan een boete krijgen, de mensen om wie het gaat en ook de Weddingplanner kan een boete krijgen, het is maar net hoe streng de handhaver is. 

 

Hoe voelt een bruiloft in coronatijd? 

Ik kan zeggen dat al mijn klanten die getrouwd zijn tijdens corona blij zijn dat ze het gedaan hebben en terugkijken op een hele mooie en bijzondere dag. Ik denk ook dat het heel erg meehelpt dat niemand ziek is geworden tijdens deze bruiloften, want dat is natuurlijk het grootste risico dat je neemt als je je bruiloft door laat gaan. Maar het voelt voor hen of ze er het beste van hebben gemaakt. 

 

Kan ik als trouwfotograaf mijn werk doen op een bruiloft?

Een vraag die ik vaak krijgt via Instagram is ‘Of ik mijn werk als fotograaf goed kan doen?‘ Als ik eerlijk ben is het wel anders dan normaal, want dan beweeg ik me onbezorgd als een ‘Ninja’ voort tussen jullie gasten en kom ik ongemerkt dicht bij mensen. Nu moet ik – net als iedereen – constant op mijn hoede zijn over hoe dicht bij ik kom.

Ook werk ik op verzoek met een mondkapje en naast het feit dat mijn ‘camerazoeker’ beslaat met condens, voelt het ook een beetje benauwd. Omdat ik niet dicht bij kan komen werk ik meer met zoomlenzen dan normaal. Dus is het anders? JA! Kan ik nog steeds mooie foto’s maken? OOK JA!

 

Voorbereidingen tijdens corona

Een MUA (hair- and make-up-artist) mag gewoon bij jullie thuis komen. Bespreek/ bedenk wat jullie het prettigst vinden, met of zonder mondkapje of misschien wil je liever zelf je haar en make-up doen? 

 

Firstlook tijdens corona bruiloft

Een firstlook doe je vaak met zijn tweeën, maar soms genieten familie en vrienden ook mee. Hier mogen dan alleen mensen uit een huishouden bij zijn + 2 mensen. En jullie mogen elkaar geen knuffel of kus geven, wat je normaal natuurlijk wel zou doen. 

 

De fotoshoot tijdens corona bruiloft

Foto’s maken tijdens corona kan ook gewoon, we zijn maar met zijn drieën. Je mag buiten met maximaal 4 personen samen komen. Tijdens de shoot kan ik heel makkelijk afstand houden, omdat er altijd de ruimte is. Houdt er rekening mee dat binnenlocaties moeilijker beschikbaar zijn nu, hotels zijn wel weer open dus die kunnen jullie contacteren voor een fotolocatie binnen (voor back-up als het regent).

 

Deze foto’s zijn gemaakt op 9 juli 2020 bij het bos rondom Het Houtse Meer. 

 

 

Corona bruiloft

Corona bruiloft

Corona bruiloft

corona bruiloft tips

De ceremonie tijdens corona bruiloft

Tijdens de ceremonie moet iedereen op 1,5 m afstand zitten. Als jullie op een grote locatie trouwen of ergens buiten is dit voor de organisatie een kwestie van de stoelen uitmeten en neerzetten. Zet families en koppels (mensen uit een huishouden) gezellig bij elkaar, die hoeven niet apart. Gemeentehuizen zetten soms wel losse stoelen neer, omdat die ceremonies volgens de wet openbaar moeten zijn en in feite zou iedereen moeten kunnen aanschuiven. Vanuit die gedachte zetten ze de stoelen soms al allemaal uit elkaar en zit dus iedereen alleen. Maar dit is niet altijd zo, tijdens een bruiloft op 9 september in Gouda was dit bijvoorbeeld niet zo en zaten mensen uit een huishouden gewoon bij elkaar. Wil je weten hoe het voor jullie zit? Check dit van te voren!

 

Taart en toast corona bruiloft

Op dit moment zijn er weinig mogelijkheden, maar ik heb afgelopen jaar normale taarten gezien. Taarten die door het bruidspaar gesneden werden en uitgeserveerd door mensen van de bediening volgens de hygiëne voorschriften. Maar ik zag ook miniatuur taartjes in een zakje onder de stoelen van de gasten om de contactmomenten zo veel mogelijk te beperen. Als het weer kan kan je dit regelen met de locatie. 

 

 

Groepsfoto’s corona bruiloft

Officieel mag je nu alleen bijelkaar komen tijdens de ceremonie, waardoor groepsfoto’s er niet inzitten. Als je wel weer bij elkaar mag komen met 30 personen na de ceremonie, dan kan je weer groepsfoto’s maken op de volgende manier.

Doordat je vanwege corona 1,5 meter afstand moet houden dreigen de groepsfoto’s afstandelijk te worden. Als je gebruik maakt van ‘opvul-attributen’ zoals bijvoorbeeld boomstammen of bijvoorbeeld een klimtoestel kun je de leegtes opvullen en maak je een groepsfoto lekker speels en toch gevuld. 

Als het met 1,5 lastig is om iedereen op de foto te krijgen, probeer dan een foto van bovenaf te nemen, dan kan je (ondanks de tussenruimte) vaak meer mensen in beeld krijgen. 

Als je geen attributen kunt vinden, kan je met de groep in een V-vorm gaan staan en voor de connectie in de foto kusjes naar elkaar blazen of de andere personen naar het bruidspaar laten kijken. Het is voor iedereen aanpassen, maar met de juiste mindset kan een bruiloft in corona tijd alsnog fantastisch zijn.

 

 

Groepsfoto Corona-

Per stel anderhalve meter uit elkaar

Als het weer mag dek de tafels per huishouden/ koppel en zorg dat de tafels ook 1,5 diep zijn. Zoals het voorbeeld hieronder, ziet er gezellig uit toch? Locatie: Kasteel Oud Poelgeest

 

 

Diner corona bruiloft

 

Silent Disco in de buitenlucht

Dit bruidspaar had in juli 2020 een silent disco geregeld onder een open tent bij Kasteel Oud Poelgeest, maar dit mag dus niet meer :-(.

 

Feest corona bruiloft

Welke dingen kunnen niet tijdens een corona bruiloft (als er weer versoepelingen zijn).

 • Knuffels geven en 3 zoenen.
 • Dansen.
 • Corsages op spelden bij gasten, die moeten ze onderling doen.
 • Normale groepsfoto’s.
 • Misschien kun je niet iedereen uitnodigen om je locatie de afstand niet kan garanderen bij jullie gasten aantal.
 • Onbezorgd naar je bruiloft toeleven.

Welke dingen kunnen wel tijdens een corona bruiloft 

 • First-look met zijn tweeën of meerdere personen.
 • Fotoshoot.
 • Ceremonie in de juiste opstelling, 1,5 tussen ieder huishouden.
 • Diner met lange brede tafels, per huishouden gedekt.
 • Corona groepsfoto.
 • Dineren in de auto of op een kleedje ergens afgelegen met 2 mensen op een kleedje. 

 

Leuke tips en ideeën bruiloft in coronatijd

 • Bezoek oma’s of mensen op leeftijd op een andere dag en geef ze een cadeautje in de vorm van uitgeprinte foto’s van de ceremonie en als je ook een stukje bruidstaart meeneemt voelen ze zich helemaal betrokken. 
 • In maart fotografeerde ik een bruiloft waarbij er een soort drive-in party wordt georganiseerd. Iedere gast komt in de auto en blijft in de auto zitten en alle auto’s staan dan bij elkaar op een terrijn.
 • Als het mooi weer is kun je mensen romatisch laten picknicken op een kleedje in een park of afgelegen plek. 
 • Zorg voor extra’s tijdens de bruiloft als compensatie voor wat er niet mag. Zo speelde De Wedding DJ, muziek tijdens de speeches voor een effect die je normaal alleen in films ziet en verzorgde hij ook een liveoptreden tijdens de ceremonie. Dat was heel speciaal.
 • Ik zag grappig een cadeautje in de vorm van een meetlint, bij Shein heb je allerlei leuke kleurtjes.

 

bruiloft corona

 

Hoe verzet je een bruiloft in verband met corona?

 1. Stap een is contact opnemen met je leveranciers; dus niet de datum verzetten! Zorg ook dat je flexibel bent en pin je niet vast een op een datum met betekenis, maar probeer het praktisch te bekijken. Het beste wat je kan gebeuren is dat alle gasten en leveranciers ook kunnen op jullie nieuwe datum, dus check dat eerst. Stel een mailtje op met verschillende data en stuur die naar je leveranciers en kies dan voor de datum waarop de meeste kunnen. 
 2. Kies voor de datum waarop de meeste leveranciers kunnen. 
 3. Stuur daarna een change the date kaart of e-mail naar alle leveranciers en jullie gasten.
 4. Financiële plaatje; op het moment dat jullie hebben geboekt zijn jullie akkoord gegaan met de algemene voorwaarden van de leverancier. Hierin staat welk bedrag jullie moeten betalen bij verzetten of annuleren. Het is echt heel belangrijk dit van te voren te checken. Bij trouwlocaties zullen de bedragen hoger oplopen dan bij bruidsfotografen. 
 5. Wat als een leverancier moeilijk doet? Probeer altijd te blijven praten, want het is heel vervelend voor jullie alletwee. Dus probeer begrip op te brengen voor de ander, alleen zo kom je tot de best mogelijke oplossing voor beiden. Als er goede afspraken zijn gemaakt is er niets aan de hand, dus mijn tip: maak die al aan het begin van jullie boeking. 
 6. Hoe zit het bij mij? Mijn algemene voorwaarden zijn duidelijk; jullie betalen 350,- als aanbetaling, die jullie meeverhuizen bij verzetting en bij annuleren blijft de aanbetaling bij mij. Ook als ik niet beschikbaar ben op jullie nieuwe trouwdatum. De aanbetaling geldt voor het vrijhouden van de trouwdatum en beschermd mij tegen annulering en geldt in alle situaties of het nu corona is of iets anders. Als jullie het hier niet mee eens zijn dan is dat natuurlijk helemaal goed, het is alleen wel een voorwaarde voor jullie boeking bij mij. Alle verzettingen en annuleringen zijn bij mij goed verlopen en als jullie bovenstaande stappen volgen moet het helemaal goed komen!

 

Bruiloft verzekeren vanwege corona?

Om dit moment zijn er geen verzekeringsmaatschappijen die je bruiloft verzekeren tegen het corona-virus want het risico is voor hen te hoog. Er waren partijen (Goudse) die mogelijkheden boden, maar ook die hebben zich teruggetrokken. 

 

 

Meer foto's bekijken

Bekijk portfolio

 

 

You may also like

Chat openen
1
Hi, leuk dat je er bent!

Stuur me gerust een WhatsAppje als je een vraag hebt of wil weten of jullie trouwdatum nog vrij is, want dan heb je lekker snel antwoord.

Liefs, Tessa


---------------- ENGLISH----------------

Hi, glad to have you here!

I'd love to hear from you if you have any questions or if you want to check if I’m available for your wedding day. Through WhatsApp I can give you a quick answer.

Love, Tessa