Hulp bij het kiezen van een bruidsfotograaf!

 

Hoe kies je een trouwfotograaf?
Kom erachter wat jullie belangrijk vinden. Leestijd: 4 minuten

Een trouwfotograaf kiezen. Leuk! Maar ook lastig! Zoiets doen jullie niet elke dag. En hoe vind je een fotograaf die bij jullie past? Waar moeten jullie aan denken? Ik wil jullie trouwherinneringen zo echt mogelijk maken, dus heb 10 vragen bedacht die jullie op weg helpen. Misschien denken jullie bij sommige vragen ‘dat weten we wel’, maar toch kan het fijn zijn om er nog eens over na te denken. Het zorgt voor meer duidelijkheid en vooral: minder stress rond deze spannende keuze.

 

1. Waarom zijn foto’s belangrijk voor ons?
Ga bij jezelf na waarom jullie trouwfoto’s willen. Het eerste wat in je opkomt, zegt heel veel. Is het omdat jullie je vrienden en familie terug willen zien? Omdat de dag zo snel gaat en jullie bang zijn om momenten te missen? Of vooral omdat jullie willen laten zien hoe mooi alles was? Doe het in ieder geval ni
et omdat het op een lijstje staat.

2. Waarom willen we een professionele fotograaf inhuren?
Niet iedereen wil een professionele trouwfotograaf. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om jullie bruiloft vast te laten leggen door een goede vriend. Waarom is het voor jullie belangrijk dat de fotograaf een professional is? En waarom zou een vriend een goede optie kunnen zijn?

3. Wat moet er op de foto’s staan?
Elke fotograaf heeft een eigen stijl. De ene legt juist de nadruk op sfeer en details, de andere meer op emoties. Besteden jullie veel aandacht aan styling? Dan kan het leuk zijn om dat terug te zien op de foto’s. Willen jullie vooral jezelf vastgelegd, of net zo graag familie en vrienden?

4. Willen we spannend beeld?
Houden jullie ervan verrast te worden door een foto? Of gaat het er om dat iedereen erop staat? Fotografen die met spannend beeld werken, hebben bijv. niet altijd het onderwerp in het midden. Ze gebruiken lijnen, licht en kadering om je als het ware door de foto heen te leiden. Zo ligt de focus in de foto echt op een onderwerp.

5. Willen we onze trouwfoto’s regelmatig terugzien?
Als jullie hier volmondig ‘JA’ op antwoorden, kan het zijn dat een trouwalbum belangrijk is voor jullie. Want eerlijk is eerlijk, foto’s op de computer bekijk je nooit meer. Een fysiek album pak je makkelijker om even samen in te kijken. Die beleving is veel intenser – het brengt jullie helemaal terug naar die ene dag.

 

“Een trouwalbum is als het leven. Een collectie van momenten.”

 

6. Hoe ver weg mag onze fotograaf wonen?
Willen jullie lokale ondernemers steunen, of hebben jullie geen zin om ver te reizen voor een kennismakingsgesprek? Zoek dan een fotograaf in de buurt. Is de fotograaf het uitgangspunt, en niet de reistijd? Kijk dan eens rond op sites als The Perfect Wedding en Pinterest – daar kun je lekker plaatjes kijken en inspiratie opdoen.

7. Hoeveel budget hebben we en hoeveel daarvan mag naar een fotograaf?
Vinden jullie het belangrijk om een trouwjurk te hebben van die ene designer? Of willen jullie juist de beste fotograaf die geen moment mist? Je kunt soms niet overal de hoofdprijs voor betalen, dus ga bij jezelf na hoe je je budget wilt verdelen en wat jullie prioriteiten zijn.

8. Welke persoonlijkheid past bij ons?
Plan altijd een kennismakingsgesprek in met de fotograaf. Willen jullie een rustig, of juist aanwezig iemand? Als hij of zij al meteen in jullie irritatiezone zit, stel je dan voor hoe dat is op jullie bruiloft. Jullie gaan de hele dag met elkaar op pad, dus zorg ervoor dat er een klik is.

9. Willen we een perfect plaatje?
Het kan zijn dat jullie al een heel beeld in jullie hoofd hebben, en vooral een fotograaf willen die precies die foto’s maakt. Maar misschien laten jullie het liever helemaal los. Vertrouwen jullie op de kennis en kunde van de professional, of willen jullie controle over het resultaat?
 

10. Wat voor nabewerking vinden we mooi?
Superlicht of donker, neutraal of contrastrijk? Willen jullie dat de foto’s 100% realistisch zijn, of liever een beetje opgepoetst? En gaat jullie voorkeur naar alleen kleurenfoto’s, of mogen ze ook afgewisseld worden met zwart-wit? In nabewerking zijn er heel veel smaken. Wat vinden jullie het mooist?

 

Zo. Een hele lijst! Ik hoop dat dit jullie een beetje helpt. Hebben jullie vragen over wat hierboven staat? Ik denk graag met jullie mee.

 

Eerste hulp bij trouwstress

Hulp nodig bij het maken van jullie keuze?

Stel jullie vraag per mail

 

 

You may also like

Chat openen
1
Hi, leuk om van je te horen! 👋

Ik hoor graag over jullie plannen, dus voel je vrij om een berichtje te sturen.

Liefs, Tessa


---------------- ENGLISH----------------

Hi, I am glad you are here! 👋

I'd love to hear all about your plans, so please feel free to reach out.

Love, Tessa