Welke lens voor bruidsfotografie?

Voor als je wilt weten welke lens voor bruidsfotografie?

 

Welke lens voor bruidsfotografie?

Wat zijn de beste lenzen bruidsfotograaf?

Hi, ik ben Tessa en ik ben al 6 jaar professioneel bruidsfotograaf.

Leuk dat je geïnteresseerd bent in welke lenzen je het beste kunt gebruiken voor bruidsfotografie. Ik ga je uitleggen met welke lenzen ik werk en waarom. Ook vertel ik met welke lenzen ik awardwinning foto’s maakte en/ of dat met de duurste lens was. Lees snel verder. 

 

 

 

01. De 85 MM 1.4

De eerste lens die ik kocht | Welke lens bruidsfotografie?

De eerste professionele lens die ik ooit kocht was de Nikon AF-S 85mm f/1.4G objectief.

Toen ik net begon met fotografie wilde ik graag mooie portretten maken. En ik had in Zoom Magazine gelezen dat deze lens daar goed voor is. Het was een goede keuze omdat je foto’s kunt maken waar de kwaliteit van af spat en hierdoor wil je steeds vaker foto’s maken. Het werkt verslavend! Mijn liefde voor fotografie is door deze lens is gegroeid. 

Zachte romige beelden, die haar scherp zijn, mooie kleuren en bokeh. Hoe deze lens het licht kan vangen is echt state of the art. Ik vind het oprecht de perfecte portretlens voor een Nikon Camera.

Ik gebruik deze lens veel tijdens de fotoshoot en de ceremonie voor close-ups. Het is een fijnere en iets scherpere lens dan de 70-200 mm 2.8 en hij is veel handzamer. Als ik de 70-200 aan mijn Moneymaker Holdfast heb hangen dan raakt hij bij elke hurkbeweging de grond. Ik pak hem meestal als ik niet veel mag en kan bewegen zoals in een kerk.

 

Direct kopen

 

02. De 35 MM 1.8

Mijn meest gebruikte lens | Welke lens bruidsfotograaf?

Ik wil een verhaal vertellen in een foto en dat kan het beste met een wijdere lens. Het liefst vertel ik een verhaal met deze 35 mm 1.8. Want deze 35 mm komt het dichtst bij de kijkhoek van het menselijk oog. En hierdoor komen de foto’s heel natuurlijk over.

Er zijn verschillende varianten van de 35 mm,  een goedkopere en een duurdere. Maar ik gebruik de goedkopere versie, want dan hoef ik niet heel voorzichtig te doen en kan ik vrij bewegen zonder dat ik bang ben dat mijn kens stuk gaat. Won met deze lens ook de meeste awards. 

Dit is de beste/ dure versie (1899,-)  van de lens, en dit de goedkopere versie (499,-).

De duurdere versie heeft een mooiere bokeh en iets mooiere kleuren, maar de mentale vrijheid die de goedkopere lens me oplevert, zorgt meer voor betere foto’s dan de kwaliteit van de andere lens. Als je begrijpt wat ik bedoel?

Direct kopen

 

Deze foto’s maakte ik met mijn 35 mm.

Een lens die emoties overbrengt alsof je erbij was.  ↓ 

 

De afstand en scherpte diepte van een zoomlens zorgen voor afstand tussen het onderwerp en de kijker.

 

 

03. De 24-70 MM 2.8

Mijn overzichtlens | Welke lens voor trouwfotografie?

Dit was de tweede lens die ik kocht en heb hiervan ook geen moment spijt gehad. Inmiddels gaat hij al 5 jaar mee.

Wanneer gebruik ik de Nikon 24-70 2.8 mm lens? Als de ruimte klein is of als ik overzichtsfoto’s wil maken. De gehele ceremonie opstelling kan ik niet altijd laten zien met mijn 35 mm. 

Ook als ik van tevoren niet zeker weet ik of ik veel heen en weer kan lopen dan wil ik kunnen zoomen om toch dichtbij te komen. Toch vind ik de foto’s gemaakt met mijn 24-70 altijd minder sterk. Op 24 mm is er te veel in beeld en de hele foto is het onderwerp. Ik houd meer van een duidelijk onderwerp en een beetje context.

Direct kopen?

 

04. De 70-200MM 2.8

Welke lens voor trouwfotografie?

Een heerlijke zoomlens, waarmee je superdichtbij kan komen.

Met deze 70-200 mm 2.8 kan ik creatief gezien weer andere dingen dan met de 85 mm 1.4 dus ik vind het een goede aanvulling in mijn tas. Gewoon megaveel scherpte diepte als je wilt, maar je moet hem wel echt heel stil kunnen houden voor scherpe beelden. 

Als de bruid bijvoorbeeld naar voren loopt dus op mij af tijdens de ceremonie dan vind ik deze lens te onscherp omdat je hem niet goed stil kunt houden. Dan pak ik liever mijn 85 mm. Maar als iedereen zit tijdens de ceremonie is hij wel heel goed voor close-ups van hoofden. 

Wanneer je net begint met bruidsfotografie kan een zoom lens een goede keuze zijn, omdat je dan ‘overal’ bij kunt. En zo minder momenten mist. Want dan weet je nog niet waar je precies moet zijn, omdat je nog geen ervaring hebt. 

Direct kopen?

 

 

 

Deze foto’s maakte ik met mijn 70-200 lens. ↓ 

 

 

 

05. De 24mm f/1.8G ED

Feestlens bruiloft

Omdat vaste brandpunt lenzen scherper zijn, sneller en betere kleuren hebben heb ik deze 24 mm lens gekocht. Ik gebruik tijdens het feest de 24-70 en deze of de 35 mm op mijn andere lens, afhankelijk van hoe dicht mensen op elkaar staan. 

Ik zie deze lens ook als een back-up lens voor als er een stuk gaat (gelukkig nog nooit gebeurd). Dat vind ik wel een geruststellend idee. Back-up lenzen hebben een mentale functie ;-). Ik zou deze lens ook voor soortgelijke dingen kunnen gebruiken als de 24-70 dus ook voor overzichtsfoto’s. 

Direct kopen?

 

06. De 105mm f/2.8G ED IF VR Micro

Heb je een macrolens nodig voor bruidsfotografie?

Ik vind zelf dat ik geen macrolens nodig heb. Want ik ben een fotograaf die liever foto’s maakt van mensen dan van schoenen. Maar mocht een bruidspaar een foto van de ringen willen dan ben ik de beroerdste niet en kun je met deze lens leuke dingen doen. Maar eigenlijk heb ik hem voor niets. Maar als je een fotograaf bent die dol is op detailshots, dan kan die wel perfect zijn voor jou. 

Direct kopen?

 

 

Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van een lens voor bruidsfotografie?

 

  • De ruimte waarin je gaat fotograferen.

Als ik ga fotograferen in een kleine ruimte dan heb ik een wijdere lens nodig, want anders krijg ik niet alles op de foto. En ik zou in dat geval voor mijn 24-70 2.8 en 35 mm 1.8 gebruiken.

 

  • De bewegingsmogelijkheden

Als ik niet veel kan rondlopen dan heb ik zoom nodig. Bij een kerkdienst is rondlopen minder gewenst dus dan zou ik mijn 70-200 2.8 gebruiken in combinatie met mijn 24-70 2.8. Omdat je bij bruidsfotografie geen herkansing krijgt kun je niet altijd risico nemen iets te missen. Bij de ceremonie ga ik vaak voor veilig en al helemaal tijdens de ringen en de kus. 

 

  • Welke lichtbronnen ga je mee werken?

Als ik ga fotograferen op een plek waar weinig licht is dan kies ik voor mijn lichtsterke lenzen, zodat ik eventueel naar F.1.8 kan afzakken, zodat ik niet hoef te flitsen. Maar dat afzakken doe ik niet graag omdat de context op de foto blurry wordt. Het liefst ga ik niet onder de 3.5 en gebruik ik mijn Nikon D750 want de ISO van deze camera is super! Kan tot 64.000 ISO goed gebruikt worden.

 

  • Houd rekening met je second shooter

Een second shooter moet een aanvulling zijn op de foto’s die jij maakt, dus stem dat af zodat de foto’s van je second shooter anders zijn dan die van je zelf en de fotoreeks uiteindelijk completer maken. Stem dus ook jullie lenzen op elkaar af. 

 

 

Chat openen
1
Hi, leuk om van je te horen! 👋

Ik hoor graag over jullie plannen, dus voel je vrij om een berichtje te sturen.

Liefs, Tessa


---------------- ENGLISH----------------

Hi, I am glad you are here! 👋

I'd love to hear all about your plans, so please feel free to reach out.

Love, Tessa