Trouwen in italie wat zijn de regels
Als Nederlandse burger die wil trouwen in Italie, zijn er bepaalde regels en procedures waar je rekening mee moet houden. Hier zijn enkele belangrijke punten met betrekking tot tijdsplanning, documenten, wetten, en regels voor, tijdens en na de bruiloft:
Tijdsplanning:
1. Begin ruim van tevoren met het plannen van je bruiloft, idealiter minstens 12-18 maanden van tevoren, om voldoende tijd te hebben voor alle benodigde stappen.
2. Het kan enige tijd duren om de benodigde documenten te verkrijgen, vertalen en legaliseren, dus zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om deze te verzamelen en te laten vertalen indien nodig.
Documenten trouwen in Italie
De formaliteiten; wat moet je geregeld hebben voor je bruiloft in Italie:
Printen in Nederlands en Italiaans:
- Uittreksel geboorte-akte, uitgegeven door de Nederlandse burgerlijke stand. Deze moet worden gelegaliseerd met een apostillestempel.
- Internationaal geboortebewijs nodig.
- Internationaal uittreksel uit het gemeenteregister met daarin de woonplaats en burgerlijke status.
- Verklaring huwelijks bevoegdheid
- Bewijs van burgerlijke staat; ls je eerder getrouwd bent geweest, heb je een bewijs van beeindiging van het vorige huwelijk nodig, zoals een echtscheidingsakte of overlijdensakte van de vorige echtgenoot. Als vrouw moet dit minimaal 300 dagen geleden zijn.
- Geldig paspoort of ID-kaart van jullie en jullie getuigen
Belangrijk! Vergeet niet om deze te laten vertalen naar het Italiaans en te laten legaliseren indien nodig.
Andere wetten en regels trouwen in Italie:
- Je moet in ondertrouw en het hangt per gemeente af hoe lang van tevoren dit moet. Check dit dus zelf bij de gemeente. Ook kun je in ondertrouw gaan bij een kerk. Let op 90& van de Italiaans bevolking is Rooms-katholiek.
- Zodra je getrouwd bent krijg je een huwelijksakte die je binnen 6 maanden in moet dienen bij je eigen gemeente.
- Anders dan in Nederland trouw je in Italie altijd in gemeenschap van goederen, maar niet als je dit regelt met een notaris in Nederland.
- Het huwelijk in Italie moet worden voltrokken door een officiele ambtenaar of geestelijke.
- Huwelijksaankondiging: Je moet je huwelijk aankondigen bij de Italiaanse gemeente waar je gaat trouwen, meestal minimaal twee weken voor de ceremonie.
- Getuigen: In Italie heb je minimaal twee getuigen nodig voor je huwelijk. Zorg ervoor dat ze aanwezig zijn en alle benodigde documenten hebben.
- Er kunnen verschillende regels en vereisten gelden, afhankelijk van de specifieke regio of stad waar je wilt trouwen. Het is belangrijk om contact op te nemen met de lokale autoriteiten of een professionele weddingplanner voor specifieke informatie.
- Wanneer je voor een kerk trouwt is het het makkelijkst om officieel in Nederland te trouwen en daarna voor de kerk in Italië. Trouw je voor de gemeente dan kun je bij een Italiaans gemeentehuis trouwen. In sommige gemeentes moet je een aantal dagen hiervoor in ondertrouw gaan. Een talk is dan ook erg handig. Je kunt er ook nog voor kiezen om symbolisch te trouwen in Italië los van alle regeltjes. Dan trouw je officieel in Nederland en doen jullie een meer betekenisvolle ceremonie op jullie eigen manier.
Bruiloftsregels:
1. In Italie zijn er veel mooie locaties beschikbaar, zoals historische gebouwen, stranden en wijngaarden. Houd echter rekening met eventuele vergunnings- en reserveringsvereisten.
2. Het is gebruikelijk om gasten uit te nodigen voor zowel de ceremonie als de receptie.
3. Afhankelijk van de locatie en het tijdstip van de bruiloft, kunnen er geluidsbeperkingen zijn die moeten worden nageleefd.
Regels na de bruiloft:
1. Na de bruiloft ontvang je een huwelijksakte (Atto di Matrimonio) van de Italiaanse autoriteiten. Deze akte moet worden gelegaliseerd en eventueel vertaald naar het Nederlands voor gebruik in Nederland.
2. Als je van plan bent om je huwelijk in Nederland te registreren, moet je de huwelijksakte laten inschrijven bij de Nederlandse gemeente waar je woont.
Het is belangrijk op te merken dat deze informatie gebaseerd is op mij kennis en dat wet- en regelgeving kunnen veranderen. Het is daarom raadzaam om contact op te nemen met de Nederlandse Ambassade voor de meest recente informatie.