Trouwen in italie wat zijn de regels

Superleuk dat je in Italie gaat trouwen. Wat een droom. Het is wel een beetje geregel, maar als het dan eenmaal zover is dan was het niet voor niets.

Ok let op! Als je als Nederlander in Italie wil trouwen, zijn er bepaalde regels en procedures waar je rekening mee moet houden. Ik heb het hele internet afgestruind om alle belangrijke informatie op deze plek te hebben voor jullie. Denk aan; tijdsplanning, documenten, wetten, en regels voor, tijdens en na de bruiloft.

 

Kan ik in Italie trouwen?
Check bij de autoriteiten waar je wilt trouwen of het voor een Nederlander mogelijk is om daar volgens de regels te trouwen.

 

Oh, en let op: in Italie kun je niet met iemand van hetzelfde geslacht trouwen, maar een wettelijke overeenkomst tussen mensen van hetzelfde geslacht is wel een optie.

 

Je hebt in Italie net als in Nederland de keuze tussen twee soorten huwelijken: in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden. Als je voor huwelijkse voorwaarden gaat, regel die dan in Nederland bij een notaris en neem het document mee naar de gemeente in Italie waar je gaat trouwen. In het Italiaans :-). 
Oh, en nog een ding: vrouwen die al eens getrouwd zijn geweest, moeten na een scheiding 300 dagen wachten voordat ze weer opnieuw kunnen trouwen in Italie. Geldt dat voor jou? Stuur dan een mailtje naar de Nederlandse ambassade in Rome: [email protected].
Enne, je kunt niet op de Nederlandse ambassade trouwen, en het is ook niet nodig om ze op de hoogte te brengen van je plannen om in Italie te trouwen. Succes!

 

Tijdsplanning:
1. Begin ruim van tevoren met het plannen van je bruiloft, idealiter 18 maanden van tevoren, om voldoende tijd te hebben voor alle stappen. Het is namelijk meer dan een huwelijk in Nederland. 12 Maanden zou kunnen maar hoe meer tijd hoe beter. 
2. Het kan een tijd duren om de benodigde documenten te verkrijgen, vertalen en legaliseren, dus zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om deze te verzamelen en te laten vertalen indien nodig. Zo voorkom je een gestressed gevoel. 

 

Wat moet je geregeld hebben voor je bruiloft in Italie?

 

Uitprinten of opvragen in het Nederlands en Italiaans:

 • Verzoek om een kopie van uw geboorteakte bij de gemeente waar u bent geboren. Als u buiten Nederland bent geboren, informeer dan bij de Italiaanse gemeente of zij de geboorteakte uit het geboorteland erkennen.

 • Internationaal geboortebewijs nodig.
 • Internationaal uittreksel uit het gemeenteregister met daarin de woonplaats en burgerlijke status.
 • Door een verklaring van huwelijksbevoegdheid, ook bekend als “Certificato di capacità matrimoniale” of “Nulla Osta” in Italie, aan te vragen, bevestigt u dat u en uw partner wettelijk bevoegd zijn om te trouwen. Om deze verklaring te verkrijgen, moet u ook andere vereiste documenten verstrekken. Lees hier hoe je die kunt aanvragen.
 • Bewijs van burgerlijke staat; ls je eerder getrouwd bent geweest, heb je een bewijs van beeindiging van het vorige huwelijk nodig, zoals een echtscheidingsakte of overlijdensakte van de vorige echtgenoot. Als vrouw moet dit minimaal 300 dagen geleden zijn.
 • Geldig paspoort of ID-kaart van jullie en jullie getuigen

Belangrijk! Vergeet niet om deze te laten vertalen naar het Italiaans en te laten legaliseren indien nodig.

 

Andere wetten en regels trouwen in Italie:

 • Je moet in ondertrouw en het hangt per gemeente af hoe lang van tevoren dit moet. Check dit dus zelf bij de gemeente. Ook kun je in ondertrouw gaan bij een kerk. Let op 90& van de Italiaans bevolking is Rooms-katholiek.
 • Zodra je getrouwd bent krijg je een huwelijksakte die je binnen 6 maanden in moet dienen bij je eigen gemeente. 
 • Het huwelijk in Italie moet worden voltrokken door een officiele ambtenaar of geestelijke.
 • Huwelijksaankondiging: Je moet je huwelijk aankondigen bij de Italiaanse gemeente waar je gaat trouwen, meestal minimaal twee weken voor de ceremonie.
 • Getuigen: In Italie heb je minimaal twee getuigen nodig voor je huwelijk. Zorg ervoor dat ze aanwezig zijn en alle benodigde documenten hebben.
 • Er kunnen verschillende regels en vereisten gelden, afhankelijk van de specifieke regio of stad waar je wilt trouwen. Het is belangrijk om contact op te nemen met de lokale autoriteiten of een professionele weddingplanner voor specifieke informatie.
 • Wanneer je voor een kerk trouwt is het het makkelijkst om officieel in Nederland te trouwen en daarna voor de kerk in Italië. Trouw je voor de gemeente dan kun je bij een Italiaans gemeentehuis trouwen. In sommige gemeentes moet je een aantal dagen hiervoor in ondertrouw gaan. Een talk is dan ook erg handig. Je kunt er ook nog voor kiezen om symbolisch te trouwen in Italië los van alle regeltjes. Dan trouw je officieel in Nederland en doen jullie een meer betekenisvolle ceremonie op jullie eigen manier.
 • Beide partijen moeten volledig handelingsbekwaam zijn; dit betekent dat geen van beiden onder curatele mag staan. Indien een van jullie onder curatele staat, is toestemming van de curator vereist.
 • Ten minste een van jullie moet de Italiaanse kunnen spreken; anders is het verplicht om een tolk te hebben tijdens de procedure.
 • Beide partners dienen minimaal 18 jaar oud te zijn.
 • Het is niet toegestaan ​​voor bepaalde familieleden om met elkaar te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Dit betreft onder andere ouder-kind relaties, grootouder-kleinkind relaties en broer-zus relaties.


Nog een paar bruilofts regels Italie
:

1. In Italie zijn er veel mooie locaties beschikbaar, zoals historische gebouwen, stranden en wijngaarden. Houd echter rekening met eventuele vergunnings- en reserveringsvereisten.
2. Het is gebruikelijk om gasten uit te nodigen voor zowel de ceremonie als de receptie.
3. Afhankelijk van de locatie en het tijdstip van de bruiloft, kunnen er geluidsbeperkingen zijn die waar je je aan moet houden. 

 

Regels na de bruiloft:
1. Na de bruiloft ontvang je een huwelijksakte (Atto di Matrimonio) van de Italiaanse autoriteiten. Deze akte moet worden gelegaliseerd en eventueel vertaald naar het Nederlands voor gebruik in Nederland.
2. Als je van plan bent om je huwelijk in Nederland te registreren, moet je de huwelijksakte laten inschrijven bij de Nederlandse gemeente waar je woont.

 

Het is belangrijk op te merken dat deze informatie kan veranderen. Het is daarom raadzaam om contact op te nemen met de Nederlandse Ambassade voor de meest recente informatie.

 

Vragen:

Geldt mijn huwelijk in Italie ook in Nederland?
Ja, een officieel huwelijk in Italie wordt in Nederland ook erkend.

 

Geschreven door: Tessa Bruggink
Bronnen: https://www.nederlandwereldwijd.nl/trouwen/italie

 

 

Chat openen
1
Hi, leuk om van je te horen! 👋

Ik hoor graag over jullie plannen, dus voel je vrij om een berichtje te sturen.

Liefs, Tessa


---------------- ENGLISH----------------

Hi, I am glad you are here! 👋

I'd love to hear all about your plans, so please feel free to reach out.

Love, Tessa