Veel gestelde vragen

Lees hier welke vragen mij het meest gesteld worden.

 

Jullie hebben zelf de controle over het publiceren van de foto’s. Ik werk met een vragenlijst om de belangrijkste gegevens van jullie bruiloft te verzamelen en hier stel ik ook de vraag of ik jullie foto’s mag gebruiken voor promotiedoeleinden. In de praktijk gebruik ik vaak 20 foto’s per bruiloft, dus nooit alle foto’s.

Ieder stel betaalt 750,- euro reserveringskosten. Dit betalen jullie voor het vrijhouden van de trouwdatum. Verzetten jullie langer dan 3 maanden van tevoren vanwege coronamaatregelen dan is dat kosteloos, en helemaal annuleren kost jullie alleen de aanbetaling van 750,-. Een nieuwe datum kiezen gaat altijd in afstemming met mijn beschikbaarheid. Voor annuleren zonder coronamaatregelen gelden andere voorwaarden. 

Een goede foto wordt niet per se gemaakt met een goede camera, maar het helpt wel. Bijvoorbeeld in donkere omgevingen of bij grote afdrukken. Ik heb 2 camera’s (Nikon D800 & D750) met diverse lenzen. Hiermee kan ik alle soorten foto’s maken en dat geeft een veelzijdige indruk van jullie trouwdag. Close-ups en detailfoto’s wissel ik af met brede overzichtsfoto’s. Ook kan ik van één gelegenheid verschillende soorten foto’s maken. Tijdens het feest gebruik ik een flitser om ervoor te zorgen dat alles goed belicht is.

De foto’s zijn voor jullie eigen gebruik. Jullie kunnen ze bijvoorbeeld gebruiken op social media of laten afdrukken. Wat niet toegestaan is, is meedoen aan fotowedstrijden met mijn foto’s, of mijn foto’s zonder mijn goedkeuring geven of verkopen aan derden/ leveranciers. Ikzelf heb ook toestemming van jullie nodig om de foto’s te gebruiken dus jullie hebben ten alle tijden de controle. 

Als verhalenverteller streef ik ernaar een volledige en authentieke fotoreportage te maken; die weergeeft wie jullie zijn en hoe jullie leven op dat moment is. Maar ook wie jullie gasten zijn en hoe zij de dag beleven en wat hun connectie is met jullie. En ik fotografeer menselijkheid; karakters, gezichtsuitdrukkingen, gebaren, levendigheid, plezier en liefde. En zonder mij te mengen in de werkelijkheid dus ik fotografeer wat er gebeurt. Tijdens de fotoshoot zorg ik dat jullie plezier hebben en de liefde naar voren komt tussen jullie twee. Dat doe ik door te coachen en te zorgen dat jullie niet over-geposeerd op de foto komen te staan. Ik word blij van foto’s met betekenis, karakter, verrassende perspectieven en krappe of juist weide uitsnedes die de kijker het gevoel geven dat ze erbij waren. 

Alles wat inbegrepen is kunnen jullie hierboven lezen. Er zijn geen verborgen kosten. Alle prijzen zijn inclusief btw en reis en parkeerkosten binnen Nederland en België. Met uitzondering van een overtocht naar de waddeneilanden.

Dat is gelukkig nog nooit gebeurd, maar ik zeg nooit nooit. Met een beetje hoofdpijn of griep blijf ik niet thuis in geval van een bruiloft, maar met een gebroken arm kan ik toch wat moeilijker fotograferen. Als ik echt niet kan komen, ga ik op zoek naar een fotograaf wiens werkwijze en stijl matchen met die van mij. Ik beschik over een netwerk van fotograferen, waarin wij elkaars back-up zijn. Ook als dit heel last minute nodig is.

Hier ben ik uiteraard op voorbereid. Ik maak tijdens elke shoot een instant back-up van de foto’s. Mocht een geheugenkaart vastlopen (wat zelden voorkomt), heb ik altijd een back-up in mijn camera’s (er kunnen 2 kaarten in een camera). Ook heb ik meerdere geheugenkaarten bij me. Deze draag ik aan een riem (op mijn lichaam), dus als mijn cameratas wordt gestolen heb ik in ieder geval jullie foto’s nog.

Het liefst gaan we natuurlijk voor een zonnige trouwdag, maar met het Nederlandse weer weet je het nooit. Valt de regen echt met bakken uit de hemel? Dan gaan we samen op zoek naar een binnenlocatie. Het verstandigst is om dit vooraf al te doen, dat voorkomt last-minute stress. Tip: Het is erg belangrijk dat de binnenlocatie grote ramen heeft, in verband met de hoeveelheid licht.

Ik begrijp dat het veel geld is en daarom denk ik graag met jullie mee. Ik kan niets aan het totaalbedrag doen, maar kan jullie een betalingsregeling aanbieden. Jullie kunnen de betaling dan in plaats van in twee termijnen (aanbetaling en restbedrag), in drie termijnen doen.

Binnen 2 weken krijgen jullie een voorproefje van 25 foto’s in je mailbox. En ik heb gemiddeld 8 tot 12 weken nodig om alles uit jullie foto’s te halen in de nabewerking, en om jullie galerij en slideshow voor te bereiden. Via de bestelpagina kunnen jullie direct aan de slag met het album. Binnen 14 dagen maak ik een mooi ontwerp voor jullie. Na akkoord, word het album handgemaakt en duurt het nog 6 weken voordat jullie hem in handen hebben. 

  • Als je een corona test laat doen (of je gasten houd er dan rekening mee dat vanaf moment dat je belt voor een afspraak je pas 72 uur later een uitslag hebt. Dit betekent dat als je binnen 2 dagen voor je bruiloft een test doet je geen uitslag hebt en je officieel in quarantaine moet blijven.
  • Sommige trouwproducten als trouwjurken en maatpakken zijn moeilijker verkrijgbaar vanwege corona, mogelijk ook andere dingen.
  • Volgens The Perfect Wedding valt ‘corona’ niet meer onder een bruiloft verzekering, ga je nu een bruiloft boeken check dan van tevoren hoe leveranciers hier mee om gaan.
  • Of je nu gaat verzetten of aanpassen, in beide gevallen plan je gevoelsmatig een tweede bruiloft, want aanpassen kost bijna net zo veel energie als verzetten.
  • Op de vraag wie er aansprakelijk is tijdens een bruiloft is het antwoord: Iedereen is de Sjaak als er geen 1,5 afstand wordt gehouden. Ik heb dit gecheckt bij Melanie ‘weddingplanner bij WonderfulWedding’. De locatie kan een boete krijgen, de mensen om wie het gaat en ook de Weddingplanner kan een boete krijgen.

Ik fotografeer al die mooie momenten zonder dat jullie het doorhebben. Ook tijdens de fotoshoot zal ik jullie opdrachtjes en genoeg afleiding geven zodat ook hier de foto’s spontaan en echt worden. Dus jullie hoeven niets zelfs te bedenken, ik coach jullie op een natuurlijke manier door de fotoshoot heen. Jullie bruiloft is een feestje en zo moet het ook voelen!

Natuurlijk! Op een bruiloft spelen familie, vrienden en andere dierbaren een grote rol. Het is niet meer dan logisch dat jullie foto’s van ze willen. Per bruiloft besteed ik hier ongeveer 30 minuten aan. Ik raad altijd aan om het aantal foto’s te beperken tot maximaal 20. Hiermee blijft er genoeg tijd over om jullie als stralend bruidspaar én de spontane momenten van jullie dierbaren vast te leggen.

Ja, graag! Ik vind het als bruidsfotograaf enorm belangrijk dat er een klik is tussen ons. Ik ben immers de hele dag aanwezig op jullie bruiloft. Kennismakingsgesprekken zijn voor mij dan ook een must. Het liefst doe ik die bij mij thuis in Dordrecht. Wonen jullie ver weg? Dan kunnen we eventueel ook Skypen.

Als jullie het bedrag niet in een keer kunnen betalen, kunnen we een betalingsregeling afspreken. Jullie betalen het bedrag dan in 3 termijnen. 

Iedere bruiloft is uniek; de locatie, de sfeer, en het licht zijn uniek voor dat ene uur, die ene plek. Die ene dag. En dat moment komt nooit meer terug, en daarom zijn foto’s ook zo waardevol. Dat is ook precies de reden dat je geen foto’s na kunt maken. Want niets is hetzelfde als toen die foto op Pinterest gemaakt werd. En je staat niet open voor wat er wel is, de kansen die zich voordoen in het hier en nu. 

Als je een bepaald plaatje in je hoofd hebt, kun je alleen maar teleurgesteld worden. Als je niets verwacht, is alles een cadeautje en sta je open voor wat de dag je geeft. 

Een hele dag is bij mij niet 8 uur, maar 12 of 14 uur. In dat aantal uur kunnen jullie zonder beperkingen van jullie dag genieten en ik op een mooie, creatieve en met genoeg tijd jullie verhaal van de hele dag vastleggen waarin geen onderdeel ontbreekt. Want ieder onderdeel verdiend tijd en aandacht in de reportage. De mooiste momenten zijn altijd onverwacht en ongepland, die kunnen op ieder moment van de dag gebeuren. 

Hoeveel uur fotografie er nodig is voor een bruiloft is natuurlijk afhankelijk van jullie zelf. Maar de meeste trouwfotografen kun je boeken vanaf 6 uur fotografie. Afhankelijk van jullie dagindeling kun je met 6 uur fotografie de voorbereiding, de ceremonie en de borrel laten fotograferen. Omdat je speciale momenten niet kunt plannen ben ik er zelf altijd de hele dag en dat is uiterlijk 14 uur fotografie. Zo weet je zeker dat je geen moment mist en kun je alles lekker ruim plannen. 

Het laatste wat je wilt op je trouwdag, is tijdsdruk. Ik adviseer daarom om alles (niet alleen de fotoshoot) ruim in te plannen. Voor de shoot heb ik ongeveer 1,5 uur nodig, dat is exclusief reistijd. Poseren laat ik zo natuurlijk mogelijk verlopen. Uiteraard begeleid ik jullie daarbij, daar hoeven jullie je geen zorgen om te maken.

Jullie krijgen van mij een trouwreportage met de belangrijkste ingrediënten uit jullie leven: jullie zelf, familie en vrienden.

  • Preview van highlightfoto’s, in jullie mailbox vlak na de bruiloft
  • Jullie persoonlijke online galerij met daarin alle foto’s
  • Tof, groot, luxe trouwalbum met mooie kaft en jullie verhaal in foto’s
  • Slideshow die jullie weer helemaal terugbrengt naar de dag. Met muziek en alle mooiste momenten.

Alleen als ik heel de dag aanwezig ben, kan ik jullie hele trouwverhaal vertellen. Ik vind dat er niks mag ontbreken in jullie verhaal. Daarom ben ik uitsluitend voor volledige bruiloften boekbaar.

Voor 3149,- ben ik jullie trouwfotograaf.

 

Een trouwfotograaf maakt op een hele dag gemiddeld tussen de 3000 en 10.000 foto’s. Omdat je met een digitale camera bijna onbeperkt foto’s kunt maken, schiet je vaak meerdere foto’s van een moment. Als je dat de hele dag doet dan maak je al snel duizenden foto’s. Dat betekent ook dat per moment 9 van de 10 foto’s niet goed zijn, van alle gemaakte foto’s blijven er gemiddeld tussen de 300 en 600 over. Die samen jullie verhaal in foto’s vormen. 

Mijn doel is om jullie hele verhaal te vertellen zoals het écht was. En ik ga voor kwaliteit over kwaliteit. Want ik geef jullie liever een paar honderd OMG-foto’s dan duizenden matige foto’s. Mijn stellen krijgen meestal tussen de 300 en 600 foto’s afhankelijk van de aard van de bruiloft. 

 

Ik heb een handige checklist gemaakt waar je kunt kijken of er een match is. Of er ook in het echte leven een klik is kunnen we ontdekken door middel van een live kennismaking, in mijn pandje in de binnenstad van Dordrecht. Dan kunnen we rustig bespreken wat jullie nodig hebben, waar jullie naar op zoek zijn en/of we bij elkaar passen.

Ik krijg 500 aanvragen per jaar en moet helaas vaak nee zeggen. Als jullie trouwdatum eenmaal bekend is, kunnen jullie het beste direct contact met mij opnemen. En zeker voor donderdagen, vrijdagen en zaterdagen in het hoogseizoen (april t/m september) ben ik snel volgeboekt. In 2022 heb ik alleen nog plek in december en ook voor 2023 heb ik nog maar 10 plekjes vrij in de weekenden. Maar natuurlijk kunnen jullie ook geluk hebben, en heb ik op het laatste moment  of doordeweeks nog een plekje vrij.

Dat is heel makkelijk, stuur me een mailtje of doe de trouwdatumcheck en ik zorg dat we elkaar kunnen ontmoeten en leren kennen om zeker te weten dat we bij elkaar passen. Dat kan online of in het echt. Ik houd jullie trouwdatum vrij vanaf het moment van inplannen tot en met de kennismaking. 

Heel leuk natuurlijk al die foto’s, maar hoe zal het er bij ons uitzien? Dat is van tevoren natuurlijk moeilijk te zeggen en erg afhankelijk van jullie gekozen locaties en de hoeveelheid licht. Omdat ik realistisch fotografeer, zal een locatie met veel licht ook lichtere foto’s opleveren en andersom. Ik fotografeer ik altijd op dezelfde manier en mijn nabewerking zorgt voor eenzelfde ‘look’ en ‘feel’ voor alle reportages. Toch zal jullie reportage eigen kenmerken hebben omdat geen dag hetzelfde is, maar dat maakt jullie fotoreportage ook juist interessant en uniek. Het zou gek zijn als het zonnig lijkt terwijl het regende. En het zorgt er ook voor dat niemand anders dezelfde foto’s als die van jullie heeft. 

Andere vraag?

Staat jullie vraag er niet bij?

Stuur me een mailtje

Lees mijn blog

Vind meer tips en inspiratie op mijn blog

Ga naar blog

DOE DE DATUMCHECK

Check of ik nog beschikbaar ben op jullie trouwdatum.

 

 

 

Veel gestelde vragen Bruidsfotografie

Chat openen
1
Hi, leuk om van je te horen! 👋

Ik hoor graag over jullie plannen, dus voel je vrij om een berichtje te sturen.

Liefs, Tessa


---------------- ENGLISH----------------

Hi, I am glad you are here! 👋

I'd love to hear all about your plans, so please feel free to reach out.

Love, Tessa