Welke soorten bruidsfotografie zijn er?

Welke soorten bruidsfotografie zijn er?

Bruidsfotografie is vaak zoetsappig en gericht op oppervlakkigheid. Maar dan zijn de foto’s niet echt en komen ze niet binnen. Daarom maak ik betekenisvolle bruidsfoto’s die laten zien hoe het echt was.

Dus betekenisvolle foto’s van echte momenten zijn belangrijk en waardevol, maar waarom zijn deze zo veel waardevoller dan oppervlakkige foto’s? Daarom heb ik me verdiept in de verschillende soorten fotografie en wat ze inhouden.

Er zijn 3 hoofdsoorten bruidsfotografie; editorial, traditioneel en journalistiek. Maar niet iedere soort is hetzelfde en het zou zonde zijn om spijt te hebben van je keuze. Daarom is een goed idee om na te denken over wat er bij jullie past.

  • Traditionele bruidsfotografie richt zich op de plaatjes die je al van een bruiloft kent. Het zijn foto’s waarvan het jaren lang traditie is dat ze gemaakt worden. Zoals statieportretten, en poseren bij een auto of een boom. Maar maak je de foto’s voor jezelf of voor je familie? Precies. Daarom kun je deze vorm van fotografie het beste zo snel mogelijk vergeten.
  • Editiorial bruidsfotografie richt zich op foto’s die je in een tijdschrift vaak ziet. Dus details van bloemen, taarten, jurken en de liefdevolle momenten. Het zijn dingen die er mooi uit zien en waar je blij van wordt. Daarom is deze vorm van bruidsfotografie zeker het overwegen waard. Maar wat als ik je vertelde dat meer gelaagdheid voor nog meer gevoel en voldoening zorgt.
  • Journalistieke bruidsfotografie fotografeert eigenlijk alles om een verhaal te maken van de dag. En zo krijg je meerdere lagen in een verhaal van meerdere emoties en gebeurtenissen. Niet alleen de hoogtepunten maar ook het allerdaagse. Dus zoals een journalist zou schrijven met woorden, zo vertelt een journalistieke bruidsfotograaf met foto’s het verhaal van jullie dag. En emoties vertellen altijd het meest echte verhaal. Want het is de taal van het dagelijkse leven en hoe wij mensen elkaar lezen. 

Waarom is dat zo?

Ons geheugen heeft de capaciteit om meerdere levens te onthouden maar het is evolutionair niet zinvol. Want onze hersenen zijn voornamelijk gefocust om dingen die ons inleven houden en daarom maakt het onderscheid tussen belangrijk en onbelangrijke dingen. Veel van onze ervaringen vergeten we omdat ze simpelweg niet nuttig zijn. We slaan alleen de meest recente informatie op dis daarom worden veel van onze levensgebeurtenissen overschreven door nieuwe ervaringen. De kans dat je dingen van je bruiloft gaat vergeten is dus erg groot. Onze hersenen onthouden wat anders is dan normaal. Dus juist de pieken en de dalen, maar alles daartussen in verdwijnt. Dit doen we zelf ook met onze mobiele telefoons. Want die staan vol met foto’s van verjaardagen en vakanties maar alle alledaagse dingen vinden we niet de moeite waard.

Maar omdat je de grote dingen juist wel onthoud kan het veel nuttiger zijn om de dingen die je bent vergeten vast te leggen zodat je bij het terugkijken veel ‘oja’ momentjes ervaart. Foto’s helpen je de herinnering naar voren te halen en in te tunen op de emotie van toen.

Het zit hem er dus in dat we de grote momenten beter onthouden dan de kleine. En kleine herinneringen weer steppingstones zijn naar andere herinneringen. Soms weet je door het zien van de foto weer ineens waar je het toen over had en vanuit daar kom je weer bij andere herinneringen. Daarom heb je minder aan foto’s van alleen de grote dingen.

Ook spiegelen we als mens de emoties van andere mensen en komt een foto van een gevoel beter binnen dan een foto zonder emotie. Daarom is emotie gerichte fotografie altijd een goed idee.

Wat is het probleem van oppervlakkige foto’s?

Het probleem van oppervlakkige foto’s is dat ze eenzijdige werkelijkheid creëren. Natuurlijk is alles prachtig en dat mag ook gezien worden, maar het is een kant van het verhaal. Terwijl de verschillende lagen van mensen en de kwetsbaarheid van mensen ons interessant maakt en ons met elkaar verbindt. Dus goede bruidsfotografie is voor mij altijd journalistiek omdat die meerdere emoties en gebeurtenissen laat zien. 

 

 

Chat openen
1
Hi, leuk om van je te horen! 👋

Ik hoor graag over jullie plannen, dus voel je vrij om een berichtje te sturen.

Liefs, Tessa


---------------- ENGLISH----------------

Hi, I am glad you are here! 👋

I'd love to hear all about your plans, so please feel free to reach out.

Love, Tessa