TROUWEN IN ITALIË
Willen jullie trouwen in Italië? Hier staat alles dat je moet weten.
Trouwen in Italie
Jullie hebben er altijd al van gedroomd om in Italië te trouwen, tussen de wijngaarden, met lekkere pasta’s en wijnen, landhuizen en kastelen. Italië is gewoon het mooiste land van de wereld :-).
Maar wat komt daar allemaal bij kijken? Trouwen in Italië werkt namelijk anders dan in Nederland.
Trouwen in Italië
De formaliteiten; wat moet je geregeld hebben voor je bruiloft in Italië?
Printen
In Nederlands en Italiaans:
- Uittreksel geboorte-akte
- Internationaal geboortebewijs nodig.
- Internationaal uittreksel uit het gemeenteregister met daarin de woonplaats en burgerlijke status.
- Verklaring huwelijks bevoegdheid
- Paspoort of ID-kaart van jullie en jullie getuigen
- Verklaring dat je ongehuwd bent en als je als vrouw gescheiden bent moet je bewijzen dat dit meer dan 300 dagen geleden is. (Ok dit is enigszins seksistisch, hopelijk kun je je eroverheen zetten ;-).)
Ondertrouw
Je moet in ondertrouw en het hangt per gemeente af hoe lang van tevoren dit moet. Check dit dus zelf bij de gemeente. Ook kun je in ondertrouw gaan bij een kerk. Let op 90& van de Italiaans bevolking is Rooms-katholiek.
Huwelijksakte
Zodra je getrouwd bent krijg je een huwelijksakte die je binnen 6 maanden in moet dienen bij je eigen gemeente.
Trouwen in Italië is altijd in gemeenschap van goederen
Anders dan in Nederland trouw je in Italië altijd in gemeenschap van goederen, maar niet als je dit regelt met een notaris in Nederland.
Hoe plan je een bruiloft in Italië?
Als je gaat trouwen in Italië heb je te maken met cultuur verschillen. Heb je wel eens naar ‘ik vertrek’ gekeken? Een beetje zo, alles duurt een beetje langer in Italië. Daarom kan het handig zijn om een weddingplanner is te huren die iedereen kent en die precies weet hoe alles werkt.
Ben je meer van ‘Doe-het-zelfbruiloft’ in Italië’? Dan kan dat natuurlijk ook, als je ruim op tijd begint dan komt het goed.
Planning Bruiloft Italië
Hoe lang van te voren bruiloft plannen in Italië?
Begin 1,5 jaar van tevoren. Begin optijd om het anders en nieuw is en begin op tijd omdat je gasten meerdere dagen vrij moeten inplannen.
Wil je het zelf doen of wil je trouwen via een weddingplanner?
Houdt er rekening mee dat dingen in Italië anders werken. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat afspraken anders worden geïnterpreteerd.
Trouwlocaties in Italië
Begin met het checken van de locaties. Inspiratie nodig? Ik heb een lijst gemaakt met minimaal 50 trouwlocaties in Italië. Het is sowieso nuttig om op locatie scouting te gaan, want dan bekijk je dingen toch anders dan wanneer je op vakantie bent (roze bril). Kies drie locaties uit en maak afspraken om de locaties te bezoeken en eventueel een proefdiner in te plannen. Wanneer je geen leveranciers uit Nederland meeneemt kan het ook een moment zijn om een fotograaf en make-up artist te ontmoeten.
Wil je religieus of gemeentelijk trouwen?
Wanneer je voor een kerk trouwt is het het makkelijkst om officieel in Nederland te trouwen en daarna voor de kerk in Italië. Trouw je voor de gemeente dan kun je bij een Italiaans gemeentehuis trouwen. In sommige gemeentes moet je een aantal dagen hiervoor in ondertrouw gaan. Een talk is dan ook erg handig. Je kunt er ook nog voor kiezen om symbolisch te trouwen in Italië los van alle regeltjes. Dan trouw je officieel in Nederland en doen jullie een meer betekenisvolle ceremonie op jullie eigen manier.
Gastenlijst trouwen in Italië
Wanneer je in het buitenland trouwt moet je nog beter nadenken over je gastenlijst dan wanneer je in Nederland trouwt. De keuze is misschien ook wel makkelijker gemaakt. Als je een indicatie hebt van de kosten per persoon kunnen jullie gaan bepalen wie jullie op je bruiloft willen. En denk er ook aan; het is gebruikelijk om 1 of twee overnachtingen te betalen voor je gasten. Meestal is het vervoer van de gasten op eigen kosten, maar ook hierin kunnen jullie zelf de keuzes maken en misschien even pijlen bij je gasten hoe ze hier over denken. Stuur een ‘save the date’, zodat mensen hier rekening mee kunnen houden met vrije dagen en het plannen van hun vakanties. En later nog een officiële uitnodigen.
Alle non-formaliteiten
Wanneer alle formaliteiten geregeld zijn kun je een fotograaf, jurk, pak, een make-up artist gaan vast leggen. Je kunt deze uit Nederland meenemen of lokaal inhuren. Het kan handig zijn om een lokale weddingplanner in te huren omdat die goede contacten heeft. Maar neem je Nederlandse leveranciers dan weet je zeker dat je elkaar goed begrijpt.