Wat kost een bruiloft gemiddeld?

Volgens een recent onderzoek door Effectmeting in 2022 bedragen de gemiddelde kosten voor een bruiloft in Nederland €18.000, exclusief de uitgaven voor de huwelijksreis. De voornaamste uitgavenpost blijkt de trouwlocatie te zijn, met een gemiddelde kostprijs van €7.522. Op de tweede plaats volgt de huwelijksreis, waarvoor gemiddeld €3.848 wordt uitgetrokken. De derde grootste kostenpost is de trouwjurk, met een gemiddelde prijs van €1.500.

 

Natuurlijk varieren de kosten van een bruiloft sterk, afhankelijk van factoren zoals de omvang van het evenement, de locatie en de specifieke keuzes van het bruidspaar. Een bruiloft met 50 gasten zal bijvoorbeeld aanzienlijk duurder zijn dan een intiemere viering met 25 gasten. Bovendien brengt een bruiloft in een grootstedelijk gebied doorgaans hogere kosten met zich mee dan een vergelijkbaar evenement in een landelijke omgeving. Het gekozen thema van de bruiloft speelt eveneens een rol in de uiteindelijke kosten, waarbij een luxueus thema doorgaans gepaard gaat met hogere uitgaven dan een meer ingetogen alternatief.

 

Bij het opstellen van een budget voor een bruiloft is het van belang om vooraf grondig na te denken over de persoonlijke wensen en prioriteiten. Het vergaren van inspiratie uit diverse bronnen, zoals online platforms en bruidstijdschriften, kan tevens behulpzaam zijn bij het verkrijgen van inzicht in de verschillende prijscategorieen en mogelijkheden.

 

Voorbeeld budget bruiloft

Hier is een voorbeeld van een bruiloftsbudget opgesplitst in verschillende kosten. Houd er rekening mee dat deze bedragen sterk kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals locatie, voorkeuren en het aantal gasten. De percentages zijn ook algemene richtlijnen en je moet ze mogelijk aanpassen op basis van jouw prioriteiten. Deze opdeling is een algemene schatting en niet afkomstig van een specifieke website:

1. Locatie en Catering: 40%
   – Huur van de locatie: 15%
   – Catering: 25%
2. Fotografie en Videografie: 15%
   – Fotograaf: 10%
   – Videograaf: 5%
3. Kleding: 10%
   – Trouwjurk en accessoires: 6%
   – Kleding van de bruidegom: 4%
4. Bloemen en Decoratie: 10%
   – Bloemen voor ceremonie en receptie: 7%
   – Decoraties: 3%
5. Entertainment: 10%
   – DJ of live band: 7%
   – Muziek voor de ceremonie: 3%
6. Stationery: 2%
   – Uitnodigingen, save-the-dates en bedankkaartjes
7. Taart/Dessert: 2%
   – Trouwtaart of alternatieve desserts
8. Vervoer: 2%
   – Vervoer voor het bruidspaar en gasten
9. Bruiloftsplanner: 10%
   – Planning en coordinatie
10. Diversen: 9%
    – Geschenken, bedankjes, huwelijkslicentie, onvoorzien, etc.

 

Wil je weten hoe je kosten kunt besparen op jullie bruiloft? Lees van deze blog.

 

Bronvermelding

  • Effectmeting (2022). Nationaal Trouwonderzoek. Den Haag: Effectmeting.

Dit onderzoek werd uitgevoerd door Effectmeting in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het onderzoek is gebaseerd op een enquête onder 1.131 bruidsparen die in 2022 in Nederland zijn getrouwd.

 Chat openen
1
Hi, leuk om van je te horen! 👋

Ik hoor graag over jullie plannen, dus voel je vrij om een berichtje te sturen.

Liefs, Tessa


---------------- ENGLISH----------------

Hi, I am glad you are here! 👋

I'd love to hear all about your plans, so please feel free to reach out.

Love, Tessa