Wat kost een trouwfotograaf

 

Wat kost een trouwfotograaf?

Wat kost een bruidsfotograaf? Een trouwfotograaf kost gemiddeld 1500 euro voor 6 uur. Dan heb ik het over professionele trouwfotografen.

 

Een hele dag fotografie van 14 uur kost gemiddeld tussen de 3000 en 3500 euro inclusief een klein trouwalbum. Het kost dus 250 euro per uur fotografie, en naast fotografie is *nabewerking ook een taak van een fotograaf om de mooiste foto’s te leveren.

 

Hoeveel uur nabewerking zit er in een bruiloft?

De *nabewerking van de foto’s en het maken van het trouwalbum kosten gemiddeld 30 uur werk, boven op de uren fotografie. Een hele dag fotografie en de nabewerking, is gemiddeld 44 uur werk. De prijs per uur voor alle werkzaamheden van een trouwfotograaf is: 3000,-/ 44 uur = 68 euro.

 

Wat is nabewerking van foto’s? *Nabewerking is het digitaal behandelen van een fotobestand dat uit een camera komt. Via een SD-kaartje worden de bestanden overgezet naar een computer of een harde schijf die in verbinding staat met een computer. De bestanden worden geopend in een bewerkingsprogramma als Photoshop of Lightroom. Je kan daar een foto plaatselijk lichter of donkerder maken, – je kunt de foto recht zetten, – bijsnijden en de kleuren een bepaalde intensiteit of toon geven. De nabewerking van een fotograaf is bepalend voor de sfeer van de foto’s en die spreekt je wel of niet aan. Het is daarom een belangrijk onderdeel van het werk van een bruidsfotograaf. | Wat kost een bruidsfotograaf? Wat kost een trouwfotograaf?

 

Welke smaken zijn er in de tarieven van een bruidsfotograaf? | Trouwfotografie prijzen

Je kunt meestal kiezen tussen een vanaf-prijs, of een pakket-prijs of een all-inprijs. Wat dit inhoudt, leg ik voor je uit. 

 

1. Vanaf prijs

Een fotograaf vraagt bijvoorbeeld 1500 euro voor 6 uur fotografie en je kunt dit per uur fotografie uitbouwen naar het aantal uur dat jullie willen. En daar zitten dan vaak bij in; de kennismaking, een selectie van 250 foto’s, nabewerking, een klein fotoalbum van 20×15 cm en een slideshow. Een bedrijf moet altijd prijzen inclusief btw vermelden naar consumenten, dus je kunt er vanuit gaan dat dit erbij zit. Reis- en parkeerkosten zitten er soms niet bij en als ze er wel bijzitten check dan tot hoeveel kilometer. Deze optie heeft als voordeel dat je het pakket helemaal op maat kunt maken, maar het is onduidelijk op welke prijs je precies uit gaat komen.

 

2. Pakket prijs

Er zijn fotografen die verschillende pakketten aanbieden en die naast elkaar presenteren. Zo kun je de pakketten onderling goed vergelijken. Vaak zit er in een hoger pakket net een beetje meer dan, zoals meer uur fotografie, maar soms ook andere extra’s zoals een groter trouwalbum of een loveshoot. Het heeft als nadeel dat je veel keuzes moet maken.

 

3. All-in

Er zijn ook fotografen die alleen een hele dag fotografie bieden. Dit heeft als voordeel dat je niet overal keuzes over hoeft te maken, zoals het aantal uur fotografie en extra opties, want alles zit er bij in en er ontbreekt niets en het nadeel hiervan is dat het minder flexibel is. Het kan per fotograaf verschillen wat ‘de hele dag’ fotografie betekent en dat kan in theorie van alles zijn; 8 uur, 12 uur, 14 uur of 16 uur. Check dit ook als het nergens staat vermeldt.

 

 

Wat kost een bruidsfotograaf?

Waar moet je op letten? | Wat kost een bruidsfotograaf?

De prijzen en pakketopties kunnen een beetje overweldigend en onduidelijk zijn, zoals vroeger bij vliegtickets. Dus let op deze dingen als je de kosten bekijkt:

 

  • Het aantal uur;  welke momenten mogen echt niet ontbreken op jullie bruiloft en kies daarna het ideale aantal uur. Afhankelijk van de kosten kunnen jullie hier altijd nog op terugkomen. Kijk dan hoeveel uur nodig is en wat een fotograaf aanbiedt. 

 

  • Reis en parkeerkosten; check of de reis en parkeerkosten bij de prijs inzitten en zo ja; tot welke afstand dat zo is. 

 

  • Alle foto’s in hoge resolutie; krijgen jullie van de fotograaf alle geselecteerde foto’s in hoge resolutie? Of moet je extra betalen voor foto’s in hoge resolutie? In Amerika is dat zo en soms waait dat over naar Nederland, dus check dat. 

 

  • Het aantal foto’s; elke fotograaf maakt van alle geschoten foto’s een selectie, en gelukkig maar! Want meer is niet altijd beter. Maar hoeveel foto’s krijgen jullie uit die selectie en hoeveel vinden jullie genoeg? Kwaliteit is altijd belangrijker dan kwaliteit! 

 

  • Mag je delen met familie en vrienden; bij sommige fotografen moet je extra betalen als je de foto’s wil delen met familie of vrienden en betaal je extra als zij de foto’s willen printen. 

 

  • Nabewerking; na de bruiloft heeft een fotograaf tijd nodig om de foto’s te bewerken, check voor de zekerheid of deze kosten in de prijs inbegrepen zitten. Het zal niet vaak voorkomen dat ze er niet bij in zitten, maar check het voor de zekerheid. 

 

  • Hoeveel kosten albums en album upgrades; check hoe groot het album is dat bij het pakket inzit en hoeveel pagina’s hierbij zitten en ga na of dit voor jullie genoeg is.

 

Waar het écht om gaat? | Wat kost een trouwfotograaf?

Waar het écht om gaat, is dat jullie uiteindelijk de foto’s hebben die jullie willen en geen spijt krijgen van jullie keuze. Ga na wat voor jullie écht belangrijk is; zijn dat materiële dingen of vinden jullie herinneringen belangrijker? De meest bepalende factor van de prijs van een fotograaf is zijn of haar ervaring en hoe druk hij of zij het heeft. Fotografen met meer ervaring vragen meer geld dat iemand die net begint, aan de prijs kun je dus eigenlijk zien hoe goed iemand is of hoeveel ervaring iemand heeft. Maar het blijft toch een kwestie van smaak dus luister naar je gevoel en laat het daarna los, zodat jullie optimaal kunnen genieten van jullie dag! 

 

Hebben jullie vragen over de kosten van bruidsfotografie of andere vragen stuur me gerust een WhatsAppje of een mailtje. Ik beantwoord ze met alle liefde. 

 

Benieuwd naar mijn tarief, bekijk die hier. Of bekijk mijn foto’s :-).

 

 

 

Wat kost een trouwfotograaf?

 

 

 

 

Zijn jullie benieuwd wat voor foto's ik maak?

Foto's bekijken

Bekijk portfolio

 

You may also like

Chat openen
1
Hi, leuk om van je te horen! 👋

Ik hoor graag over jullie plannen, dus voel je vrij om een berichtje te sturen.

Liefs, Tessa


---------------- ENGLISH----------------

Hi, I am glad you are here! 👋

I'd love to hear all about your plans, so please feel free to reach out.

Love, Tessa