Alles over de kosten van een trouwfotograaf en ook een checklist!

Wat kost een trouwfotograaf?

Jullie boeken natuurlijk niet elke dag een fotograaf. Alles is nieuw, wat vinden we mooi, maar ook wat kost een trouwfotograaf eigenlijk? Net als alle andere beroepen zijn er veel soorten en maten en is het aanbod groot. Hoe berekent een fotograaf zijn of haar kosten, zijn er extra kosten en welke prijsconstructies zijn er? Ik zal als bruidsfotograaf mijn visie geven over de markt en prijzen van trouwfotografen.

 

Hoe berekent een trouwfotograaf haar kosten?

Wat kost een bruidsfotograaf? | Heel simpel; een trouwfotograaf heeft een bedrijf en dat bedrijf maakt kosten. Deze kosten bestaan uit, marketing, inkoop van materialen, verzekeringen, salaris, het aantal uur dat de fotograaf wordt ingehuurd en de nabewerking en een factor die vaak ook van invloed is op de prijs is of een bruidsfotograaf prijzen heeft gewonnen, zijn of haar opleiding en of er veel vraag is naar de fotograaf. Gemiddeld ligt het uur tarief van een trouwfotograaf rond de 200,- en hier zijn al bovenstaande factoren in meegenomen.

De meest bepalende factor?

De meest bepalende factor voor een trouwfotograaf is ervaring. Fotografen die net beginnen, zullen een lage prijs vragen om zo veel opdrachten te krijgen en ervaring op te doen. Wat is dan een lage prijs?

  • 900,- voor 6 uur of
  • 1200,- voor 8 uur

Als je wil weten of een fotograaf genoeg ervaring en aanvragen heeft dan is hij of zij minimaal 1500 voor 6 of 7 uur. Dat is wat ik om mij heen zie.

Extra kosten?

Het kan zijn dat de prijzen op een manier worden gecommuniceerd dat je nog steeds niet weer waar je aan toe bent, een beetje net als vliegtickets. Je moet eigenlijk al ervaring hebben om te weten welke kosten er mogelijk nog bij komen. De belangrijkste kostenpost die bij de prijs komt, is vaak het trouwalbum. Omdat dit vaak een arbeidsintensief product is zijn de prijzen voor een groot album vaak hoog. Albums heb je ook in alle soorten en maten. Het hangt van de fotograaf af welk soort product hij of zij aanbiedt. Zelf bied ik een kwaliteit hoogstaand album aan van 30×30 cm met 30 pagina’s en hier kunnen ongeveer 60,- foto’s in. Dit is een mooi aantal om een verhaal te vertellen, maar als jullie niet kunnen kiezen of alle foto’s willen kunnen jullie meer foto’s bijkopen.

Hieronder lezen jullie de manieren waarop fotografen hun diensten aanbieden:

1. Vanaf prijs

Er is een verschil in de manier waarop bruidsfotografen hun product aanbieden, de meeste rekenen en uur tarief en van daar uit kun je zelf kiezen hoeveel uur fotografie je wil. Hier zit vaak een klein album bij die jullie kunnen upgraden naar een groter album. Deze constructie vergt wat rekenwerk. Stel een fotograaf start bij 1700 voor 6 uur en je betaalt 130,- per uur meer dan ben je voor 8 uur 1920,- kwijt plus nog een groot album van gemiddeld 500,-. Dan moet je goed opletten wat er allemaal bij die prijs inzit.

2. Pakket prijs

Er zijn fotografen die verschillende pakketten aanbieden en dan per pakket onderscheid maken over wat hier in zit, hierdoor kun je goed vergelijken wat er inzit, maar nog steeds kunnen er verborgen kosten zijn.

3. All In

Zelf ben ik meer van de duidelijkheid en heb daarom gewoon één pakket. De hele dag fotografie en daarmee geen rekenwerk en stress over welke momenten er wel of niet binnen het aantal uur vallen.
Ik heb een checklist gemaakt waarmee je bij de fotograaf kunt vragen of ze dingen inbegrepen zijn in de prijs. Benieuwd hoe ik mijn product aanbiedt? Kijk hier.

Checklist wat zit er allemaal bij de prijs van een trouwfotograaf? Wat kost een trouwfotograaf? 

Als je een fotograaf boekt check dan of de volgende dingen bij de prijs inbegrepen zijn om te zorgen dat je niet voor verrassingen komt te staan.

  1. Fotografie kosten, aantal uur
  2. Nabewerking,
  3. Reis en parkeer kosten
  4. Alle foto’s in hoge resolutie
  5. Het aantal foto’s
  6. Mag je delen met familie en vrienden
  7. Hoeveel kosten albums en album upgrades

Waar het om gaat?

Wat de kosten ook zijn en hoe je het ook berekent het gaat om wat jullie willen. Wat willen jullie graag van een trouwfotograaf? Hebben jullie een specifieke stijl in jullie hoofd? Als dat zo is en als jullie je zinnen hebben gezet op 1 fotograaf dan maakt de prijs misschien niet zo veel uit. Maar hebben jullie geen specifieke wensen voor de foto’s dan maakt het niet zo veel uit wie de fotograaf is en wat die kost.

Zijn jullie benieuwd wat voor foto's ik maak?

Foto's bekijken?

Bekijk portfolio

You may also like

Chat openen
Hi, hoe kan ik je helpen?