Review Nikon Z6 II

Wat ik van de Nikon Z6 II vind lees je in deze ‘Review Nikon Z6 II’. Ik heb de camera nu twee maanden in gebruik en ben tevreden. Deze review maak ik omdat ik er niet veel kan vinden waar ik blij mee ben omdat mensen de camera niet zelf hebben getest of andere dingen belangrijk vinden. Ik hoop dat deze review je hele praktische informatie geeft waar je echt iets aan hebt.

 

 

Review Nikon Z6 II Systeemcamera | Nikon Z6 II review

 

Wie ben ik?
Ik zal eerst vertellen wie ik ben en hoe ik mijn camera’s gebruik. De Nikon Z6 II heb ik twee maanden geleden gekocht, dus ik word voor deze review niet betaald ;-). En ik ben eal jaren e
en Nikongebruiker niet vanwege een speciale reden. IK vond hun reclames goed, dus daar ben ik blijkbaar gevoelig voor. 

Al 7 jaar werk ik als professioneel bruidsfotograaf, ik ben vrij fanatiek en heb een hoge kwaliteitsstandaard. Maar ik ben ook praktisch ingesteld, een camera moet makkelijk in gebruik zijn. Op een slimme manier de mooiste foto’s maken is het idee.

 

Welke camera’s heb ik vergeleken?

Ik heb vóór aanschaf ook gekeken naar de Z7 ll en naar de (onverkrijgbare) Nikon Z9. In een notendop heeft de Nikon Z7 ll veel megapixels, en de Nikon Z6 II heeft minder megapixels maar is snel. Snelle autofocus, snel foto’s maken in live-view, snel foto’s maken achter elkaar, ook in de buffer (tot 2 foto’s!!)  Een spiegelreflexcamera was geen optie omdat die gaan verdwijnen. Ik ging van een Nikon D750 naar de Nikon Z6 ll.

 

Waarom de Nikon Z6 II?

Toen ik wilde overstappen naar een andere camera wilde ik alle opties open houden. Ik kon volgens de verkoopster in de winkel kiezen tussen de Canon R5 (snelheid) en de R6  (pixels) en de Z6 II (snelheid) en de Z7 II (pixels). Bij Sony lieten ze me de Sony A9 II zien. Maar die zit weer in een andere categorie met een uitzonderlijke snelheid en autofocus/ tracking. 

Uiteindelijke koos ik voor de Nikon Z6 II omdat ik dan mijn oude AF-S lensen nog kon gebruiken en ik kan dan op termijn doorgroeien naar een Nikon Z9.

Overstappen naar Sony of Canon was minder aantrekkelijk.

 

Wat ik zoek in een camera?

Voor mij moet een camera snel zijn, in autofocus, liveview en in burst omdat snel foto’s moet kunnen maken, dus snel scherpstellen op het onderwerp dat ik wil zowel als ik door de viewfinder kijk als wanneer ik foto’s maak via mijn LCD scherm. Ook wil ik snel foto’s achter elkaar kunnen maken en het liefst heel lang achter elkaar. Bijvoorbeeld als het bruidspaar naar me toe loopt vanuit de ceremonie. En omdat ik mijn camera’s uren lang vasthoud, is het gewicht voor mij ook belangrijk.

 

Als vanzelfsprekend moet de camera een perfecte beeldkwaliteit bieden hebben en ook een goede beeld kwaliteit bij een hoge ISO omdat ik soms onverwacht op donkere plekjes kom. 

 

Pixels zijn voor mij minder belangrijk omdat je bruidsfoto’s niet mega groot hoeft af te beelden. Maar je kunt de foto’s met 25 megapixels nog steeds heel erg vergroten. 

 

Ik ben ervan overtuigd dat door deze features iedereen betere foto’s maakt. Van je kinderen die spelen, of van je familie op vakantie. Je kunt ook hele mooie portretten maken met deze camera en in combinatie met de snelheid is hij dus heel allround. 

 

 

 Review Nikon Z6 II | Review Nikon Z6II | Nikon Z6 II review

 

16 Redenen waarom een Nikon Z6 II voor mij een goede camera is: 

 • De camera is makkelijk in gebruik want na een paar uur testen voelde het voor mij comfortabel genoeg om de body mee te nemen als tweede camera op een bruiloft. 
 • De body is klein, licht en heeft een fijne ergonomie Door het kleine formaat springt de camera minder in het oog dan mijn oude spiegelreflexcamera’s. Ik vond de grip veel fijner dan van de sony a9 II. 
 • Je kunt vanwege een speciale z-mount-adapter oude af-s objectieven blijven gebruiken. Andere en oudere Nikon lenzen niet. En dat vind ik fijn want daardoor kan ik mijn lenscollectie stap voor stap uitbreiden naar z lenzen. Ik kocht daarom in eerste instantie ook alleen de FTZ II adapter bij mijn camera. 
 • Je kunt snel foto’s maken in liveview. Bij mijn Nikon D750 en D800 werkte dit aanzienlijk langzamer. Hierdoor miste ik momenten. Dat duurde echt 10 seconden per foto. Nu minder dan 1. 
 • Mijn composities worden beter door de snelle liveview,  omdat ik de camera op meer plekken kan krijgen dan wanneer ik mijn oog door bij het kijkgat moet houden. 
 • De prijs kwaliteit verhouding is goed. Een professionele en snelle camera onder de 3000,- is heel nice. 
 • Geen ingewikkelde menu’s. Het menu van de Z6 II lijkt op oude Nikon menu’s.
 • Je kunt het scherpstelpunt plaatsen met je vinger op het touchscreen. Ook kun je met je vinger scherpstellen en zelfs foto’s maken als je zou willen. Dit kun je instellen. 
 • Goede beeld kwaliteit bij hoge ISO.
 • Je kunt zien wat je maakt, dus geen testfoto’s meer of de belichting goed is. t.o.v. spiegelreflexcamera. Zet dit wel uit als je gaat flitsen, ook met trigger.
 • Je kunt persoonlijke functie aan knoppen toewijzen. 
 • Je kunt inzoomen voordat je een foto maakt om te kijken of de scherpstelling goed zit.
 • Je kunt een ster geven aan foto’s waardoor je hem later makkelijk kunt terugvinden, maar lightroom herkent ze niet. Hier moet ik nog achteraan!
 • Je kunt de focusring instellen als belichtings-corrector, dus als je niet goed zit met je belichting en je geen tijd hebt om naar je instellingen te kijken dan draai je gewoon aan die ring. (Deze instelling vind je bij menu persoonlijke instellingen/ f bediening / f2 aangepaste knoppen.)
 • Z mount lensen zijn lichter.
 • Touchscreen is gewoon nice. 
 • Vraagtekentje in menu zo kun je lezen wat iedere instelling doet.
 • Je kunt tot 200 foto’s schieten in buffer en dat vind ik misschien nog wel de beste functie. Bij mijn D800 kon ik er maximaal 5 achter elkaar maken en alles wat daarna gebeurde stond in ieder geval niet op mijn geheugenkaartje ;-). 

 

11 Nadelen in deze Review Nikon Z6 II

 • De geheugenkaartjes voor de Nikon Z6 ii zijn hoog geprijsd. Je ben meer dan 400 euro kwijt voor twee kaartjes van 128 GB (maar alle geheugenkaartjes voor systeem camera’s zijn hoger geprijsd)
 • De autofocus is in het donker niet optimaal. Het focuspuntje blijft niet makkelijk plakken.
 • (Face)Tracking werkt niet goed, ook niet als je het gebied verkleint waar hij moet zoeken. Ik gebruik die functie daarom niet. 
 • Ik vind de firmware updates een minpuntje; want na de laatste firmware-update deed mijn camera raar; scherpstel prioriteit was omgekeerd met afdruk prioriteit als ik het instelde. 
 • Het LCD scherm kan beperkt opengeklapt worden. Liever zou ik hem helelaal kunnen omvouwen. Ik mis ruimte om nog betere composities te kunnen maken. 
 • Er kunnen alleen originele batterijen in. Dus no more goedkope replica’s.
 • De batterijen gaan sneller leeg dan in een spiegelreflexcamera tot wel 2 uur minder. 
 • De body is sinds ik hem kocht duurder geworden. Toch jammer dat ze dat kunnen doen. 
 • Flitsen met opzetflitser kan alleen als je dat hebt in gesteld in je camera.
 • Systeemcamera’s geven hele scherpe beelden, het beeld is hierdoor minder creamy. Maar dit is soms ook een voordeel.

 

Welke andere dingen zijn het benoemen waard?

Aan een nieuwe camera moet je wennen en werken dingen anders dan je gewend bent. Mijn Nikon D750 en D800 waren beiden heel anders en deze Nikon Z6 II is ook weer heel anders. Wat ik ook nog wil benoemen, maar niet per se een nadeel vind is dat ik vaker de huidskleuren moet tunen met de kleurpannels in lightroom. Ik verander die bij Hue. Soms zit er in de gehele foto’s ook minder kleur en verhoog ik de vibrance of saturatie. 

 

Conclusie Review Nikon Z6 II

Ik moest wennen en daardoor was ik niet gelijk laaiend enthousiast. Want ik wilde gelijk alle functies kunnen gebruiken en als dat niet lukt, is dat frustrerend. Maar de aanhouder wint want nu ben ik megatevreden.

Zelf ben ik inmiddels aan het kijken naar een Z9. Omdat ik nieuwsgierig ben en van gadgets houdt :-D. Of ik de Z6 ll dan wegdoe, weet ik nog niet, want hij is wel heel fijn.

Het enige wat ik nog wil leren is hoe ik per 50 foto’s kan scrollen door mijn gemaakte foto’s in de camera. Ben je nu overtuigd of heb je juist vragen? Vertel het me gerust! Of kijk op cameranu voor alle specs van de camera.

 

Bekijk de camera op CameraNU

 

Wil je weten hoe ik mijn Nikon Z6 II heb ingesteld, lees dat dan hier. Of ben je benieuwd welke apparatuur ik nog meer gebruik? Lees dat hier.

 

Review Nikon Z6 II

 

 

Chat openen
1
Hi, leuk om van je te horen! 👋

Ik hoor graag over jullie plannen, dus voel je vrij om een berichtje te sturen.

Liefs, Tessa


---------------- ENGLISH----------------

Hi, I am glad you are here! 👋

I'd love to hear all about your plans, so please feel free to reach out.

Love, Tessa