Nikon Z6 II REVIEW

De Nikon Z6 II is een van de beste spiegelloze camera’s die momenteel verkrijgbaar zijn. Het is een upgrade van de Nikon Z6 uit 2018 en heeft een aantal verbeterde functies die het een veelzijdige camera maken voor zowel professionele als amateurfotografen. De Nikon Z6 II heeft een 24,5 megapixel full-frame BSI-CMOS-sensor die een groot dynamisch bereik biedt en plaatselijke contrastverbetering voor betere details. Het heeft ook een snelle autofocus met 273 AF-punten en Eye-AF voor precieze scherpstelling, waardoor het een geweldige camera is voor fotograferen van actie. 

De Nikon Z6 II is een camera die gebruikers een uitgebreide set fotografie-opties biedt. Het is ontworpen om een hoge kwaliteit beelden te produceren, zelfs bij weinig licht. De camera heeft een 24,5 megapixel FX-formaat CMOS-sensor en EXPEED 6 beeldprocessor. Dit betekent dat de Z6 II in staat is om uitstekende prestaties te leveren, zowel bij het maken van foto’s als video’s. De Nikon Z6 II heeft een ISO-bereik van 100-51200 waardoor het een zeer flexibele camera is voor alle lichtomstandigheden. De camera heeft ook een snelle autofocus met 273 punten waardoor de focus precies is waar je hem wil hebben. De Z6 II heeft ook een 5-assige beeldstabilisatie waardoor je beelden schokvrij krijgt. De Nikon Z6 II heeft ook een aantal video-opties zoals 4K-video op 30 frames per seconde en slow-motion video’s met 120 frames per seconde. De camera heeft ook een aantal andere handige functies, zoals een ingebouwde flitser, WiFi-verbinding en een touchscreen LCD. Kortom, de Nikon Z6 II is een uitstekende camera voor professionele fotografen en amateurs die op zoek zijn naar een krachtige camera met veel functies. De camera biedt een hoge kwaliteit beelden en video’s en een uitgebreide set fotografie-opties. Als je op zoek bent naar een camera die alles in een pakket biedt, dan is de Nikon Z6 II een geweldige keuze.

Ik heb de Nikon Z6 II nu 6 maanden professioneel in gebruik: Twee bodies, de FTZ II adapter en de Nikon Z 35 mm F1.8 + de Nikon Z 85 MM F 1.8, en ook mijn AF-S lenzen met de adapter. Benieuwd welke apparatuur ik gebruik? Lees dan deze blog.

 

Bekijk de Nikon Z6ii bij cameranu

Bekijk de Nikon Z6ii bij Kamera Express

Bekijk de Nikon Z6II bij Cameraland

Nikon Z6II 

 

 

Nikon Z6 II Systeemcamera KOPEN | Nikon Z6 II KOPEN

Gemaakt met een Nikon Z6 ii.

 

Wie ben ik?
Ik ben Tessa Bruggink en sinds 7 jaar professioneel fotograaf, gespecialiseerd in bruiloften. Dit jaar deed ik 40 bruiloften en een aantal andere klussen als familieshoots en uitvaarten. Je kunt me gerust een intensieve gebruiker noemen. 

Ik ben fanatiek, heb een hoge kwaliteitsstandaard en ben praktisch ingesteld. Al jaren gebruik ik Nikon, maar niet om een speciale reden.

 

Welke systeemcamera kopen?
Voordat ik de Nikon Z6II kocht heb ik ook andere camera’s  overwogen; de Nikon Z7 ll en de Nikon Z9. De Z7 II versus de Z6 II houdt in een notendop in dat ze erg op elkaar lijken, maar de Nikon Z7 II meer megapixels heeft en daarom langzamer is. De Nikon Z6 II is snel met minder megapixels. En spiegelreflexcamera gaan in de toekomst verdwijnen, dus ik moest wel overstappen op een systeemcamera. Deze info kreeg ik trouwens van een medewerker van de winkel Colorwood. De Z9 heeft alletwee; veel megapixels en is snel. Maar na hem te hebben getest was ik niet enthousiast, want ik vond de kleuren niet mooi. Dus de meerprijs kon ik niet aan mezelf verantwoorden. Ik hoef ook geen 30 foto’s per seconde te maken op een bruiloft, 14 is genoeg. 

 

Vergelijkbare systeemcamera’s van Sony en Canon

Ik heb ook andere merken overwogen zoals Canon en Sony. Bij Canon de R5 en de R6. En deze zijn vergelijkbaar met de verhouding tussen de Z6 II (snelheid) en de Z7 II (pixels). Bij Sony kreeg ik de A9 II te zien. Maar die is meer dan 5000,-. En hoewel ik dat over heb voor een goede camera, had ik vanwege mijn drukke agenda en kapotte camera’s geen tijd om een nieuw merk te testen en te leren kennen. 

 

Snel, licht, vertrouwd menu, goede autofocus

Mijn keuze om de Nikon Z6 II te kopen maakte ik na een dag gehuurd en getest te hebben. Ik merkte direct dat hij snel is, en prettig aanvoelde omdat hij niet veel weegt. De foto’s die ik ermee had gemaakt tijdens het testen waren mooi, ook het menu voelde vertrouwd en focussen ging ook goed. Dus ik besloot onder lichte tijdsdruk om er een te kopen naast mijn Nikon D800. (Als bruidsfotograaf gebruik je namelijk 2 camera’s). 

 

Betere foto’s maken met de Nikon Z6 II
De snelheid van de camera was voor mij de doorslaggevende factor, want dat zorgt ervoor dat ik betere focus maak. Want nu kan ik kiezen ui15 verschillende gezichtsuitdrukkingen. En ook kan ik bewegingen veel beter vastleggen. Als een kindje in de lucht springt heb ik meerdere foto’s van het kindje in de lucht en niet van de landing 1 seconde later. Ook in liveview kan ik snel foto’s maken, niet alleen als ik door de viewfinder kijk. 

 

Wat is belangrijk in een camera voor bruidsfotografie?

Een camera moet snel zijn, in autofocus, in live-view foto’s maken en hij moet snel en veel foto’s achter elkaar kunnen maken. Vanzelfsprekend moet de camera een perfecte beeldkwaliteit hebben, ook bij een hoge ISO-instelling 6400. En het gewicht is voor mij belangrijk om dat ik 36 uur per week met een camera in mijn hand sta. Al deze dingen vond ik in de Nikon Z6 II. Hieronder geef ik uitgebreide uitleg de voor en nadelen. 

 

 

 Review Nikon Z6 II | Review Nikon Z6II | Nikon Z6 II Kopen

Bekijk de Nikon Z6ii bij cameranu

Bekijk de Nikon Z6ii bij Kamera Express

Bekijk de Nikon Z6II bij Cameraland

Nikon Z6II

 

Wat zijn de voor en nadelen van de Nikon Z6 II?

20 Voordelen van de Nikon Z6 II

 

 1. De camera is makkelijk in gebruik ik had zo door hoe hij werkt. Mogelijk omdat ik al Nikongebruiker ben. 
 2. De body is klein, licht en heeft een fijne ergonomie. De handgrip is precies goed voor mijn hand. Niet te klein (Sony A9 II) en niet te groot (Nikon Z9)
 3. Door het kleine(re) formaat van de camera valt de camera minder op dan mijn oude spiegelreflexcamera’s. Dat is prettig want mensen die gefotografeerd worden zijn hierdoor minder camerabewust. Hierdoor maak je betere foto’s. Ook de Z-lenzen zijn kleiner dan de oude lenzen. 
 4. Je kunt vanwege een speciale z-mount-adapter oude af-s objectieven blijven gebruiken. En dat is fijn. Mijn AF-S lenzen werken perfect met de adapter, ik merk geen kwaliteitverschil en ook niet in snelheid. Andere en oudere Nikon-lenzen kun niet gebruiken. 
 5. Je kunt snel foto’s maken in liveview. Ik schiet ik in liveview net zo snel als door de viewfinder. 
 6. Doordaat ik in liveview snel foto’s kan maken, maak ik betere composities. Je kunt je camera nu bijvoorbeeld boven je hoofd houden, en nog steeds het kantelbare schermpje zien en een foto maken.
 7. De prijs-kwaliteitverhouding is goed. Een professionele en snelle systeemcamera van rond de 2300,- is gewoon nice.
 8. Geen ingewikkeld menu. Het menu van de Z6 II lijkt ook erg op oude Nikon menu’s.
 9. Je kunt het scherpstelpunt plaatsen met je vinger op het touchscreen. Ook kun je op deze manier scherpstellen en zelfs afdrukken als je zou willen. En heel fijn is het dat je deze functies weer uit kunt zetten. 
 10. Goede beeldkwaliteit bij een hoge ISOinstelling. ISO 4000 is geen probleem. 
 11. Je kunt direct zien wat je maakt, dus je hoeft geen testfoto’s te maken om te kijken of belichting goed is.
 12. Je kunt persoonlijke functies aan knoppen toewijzen. 
 13. Je kunt inzoomen voordat je een foto maakt om te kijken of de scherpstelling goed zit.
 14. Je kunt een ster geven aan foto’s waardoor je hem later makkelijk kunt terugvinden. Hierdoor kan ik al een selectie maken tijdens het fotograferen. Handig voor als ik een preview moet opleveren snel na de shoot. Dan hoef ik niet 6000 foto’s door, maar kan ik alle foto’s met een ster selecteren. 
 15. Z Mount lenzen zijn lichter in gewicht dan oude Nikon lenzen.
 16. Touchscreen is fijn, lekker door je foto’s swipen. Je kunt het ook uitzetten zodat je soms niet je camera bediend met je neus.
 17. Twee kaartslots zijn onmisbaar voor mij als bruidsfotograaf. Hierdoor kan ik de foto’s dubbel wegschrijven en loop ik minimaal risico als een kaartje stuk blijkt te zijn. 
 18. Met het vraagtekentje in het menu kun je hem makkelijk instellen want die vertelt je precies wat iedere instelling inhoudt.
 19. Je kunt tot 200 foto’s schieten in de buffer en dat vind ik de beste functie. 
 20. Er zijn nu goede black friday deals. 

5 Nadelen van de Nikon Z6 II

 

 1. Face/Eye-tracking werkt niet constant, ook niet als je het gebied verkleint waar hij moet zoeken. Ik kan deze functie niet vertrouwen tijdens een bruiloft, maar wel als ik bijvoorbeeld met mijn hond naar het park ga. Deze functe is voor mij niet belangrijk. Ik schiet altijd in AFS-C in combinatie met backbutton focus. Als een bruidspaar op mij afloopt dan blijf ik de scherpstel knop in klikken en volg ik ook het onderwerp. 
 2. Het LCD scherm kan naar voren getrokken en gekanteld worden, naar boven (veel bewegingsruimte) en beneden (minder bewegingsruimte). Maar helaas niet naar links en rechts.
 3. Je moet elke keer de ‘instellingen toepassen op het livebeeld’ controleren. Want als je denkt dat dit aanstaat maar het is niet zo maak je te donker foto’s.
 4. De autofocus werkt in alle situaties goed, maar heeft het lastig wanneer het voor de camera moeilijk te onderscheiden is wat het onderwerp is. Met name in deze situatie: als mensen vlak voor bosjes zitten en ik van ver weg een foto wil maken. Want dan zou een hoofd van iemand net zo goed een blaadje kunnen zijn voor de camera. Je moet dus genoeg foto’s maken om er voor te zorgen dat er een scherpe tussen zit.
 5. De nieuwe EN-EL 15c batterijen zijn duurder en gaan tot 2 uur langer mee. De oude versie van deze batterij gaat niet in de camera. 

 

Algemene nadelen van syteem camera’s.

 1. De SD geheugenkaartjes en de CF geheugenkaartjes (een in iedere kaartslot) voor de Nikon Z6 ii zijn hoog geprijsd. Je bent meer dan 400 euro kwijt voor twee geheugenkaartjes. Maar geheugenkaartjes voor alle systeemcamera’s zijn vrij duur, dus hier ontkom je niet aan. 
 2. Systeemcamera’s geven bijna te scherpe beelden (sommige mensen noemen het digitale beelden), het beeld is hierdoor minder creamy. Die scherpte kan ook heel fijn zijn. In de nabewerking kun je weer creamier maken. 
 3. De batterijen in een systeemcamera gaan sneller leeg dan in een spiegelreflexcamera. Ze kunnen tot ca. 2 uur minder lang mee.
 4. Firmware-updates zijn goed bedoeld, maar een beetje irritant vind ik zelf en er kunnen dan dingen veranderd zijn in je camera waar je dan aan moet wennen. Maar de meeste merken doen het. 

 Review Nikon Z6 II | Review Nikon Z6II | Nikon Z6 II review

Bekijk de Nikon Z6ii bij cameranu

Bekijk de Nikon Z6ii bij Kamera Express

Bekijk de Nikon Z6II bij Cameraland

Nikon Z6II

 

Deze foto’s maakte ik met mijn Nikon Z6 II | Voorbeeldfoto’s Nikon Z6 II

Ik maakte deze foto’s met de NIKON Z 35MM F/1.8 S-LINE NIKKOR en de NIKON Z 85MM F/1.8 S-LINE NIKKOR.

 

 

 

Conclusie Review Nikon Z6 II

Een mooie allround, snelle en lichtgewicht systeemcamera voor de professionele fotograaf, fanatieke amateur of gadgetfreak.

Ben je nu overtuigd of heb je juist vragen? Vertel het me gerust! Of kijk op cameranu of kamera express voor alle specs van de camera.

 

 Review Nikon Z6 II | Review Nikon Z6II | Nikon Z6 II review

Bekijk de Nikon Z6ii bij cameranu

Bekijk de Nikon Z6ii bij Kamera Express

Bekijk de Nikon Z6II bij Cameraland

 

Bij alle winkels in de aanbieding vanwege Black Friday

Nikon Z6II Black Friday

 

Wil je weten hoe ik mijn Nikon Z6 II heb ingesteld, lees dat hier. Of ben je benieuwd welke apparatuur ik nog meer gebruik? Lees dat hier.

 

Review Nikon Z6 II

 

 

 Veel gestelde vragen

 

Is de Nikon Z6ii geschikt voor portretfotografie?

Ja, je kunt mooie portretten maken met deze camera. Vooral in combinatie met de NIKON Z 85MM F/1.8 S-LINE NIKKOR.

Is de Nikon Z6ii geschikt voor sportfotografie?
Nee, ik denk dat er betere camera’s zijn voor sportfotografie.

Ja, je kunt mooie portretten maken met deze camera. Vooral in combinatie met de NIKON Z 85MM F/1.8 S-LINE NIKKOR.

 

 

Welke lenzen voor Nikon Z6II, welke objectieven voor de Nikon Z6II?

Nikon 35 mm 1.8 (met adapter)
Nikon 85 mm 1.4 (met adapter)
Nikon 28 mm 1.8 (met adapter)
Nikon 70-200 2.8 mm (met adapter)
Nikon 24-70 2.8 mm (met adapter)

Nikon 35 mm Z mount 1.8 (zonder adapter)
Nikon 85 mm Z mount 1.8 (zonder adapter)

 

Welke adapter Nikon Z6II?

FTZ-II Adapter

 

Werkt de eyetracking goed van de Nikon Z6ii?

Ik ben geen fan van eyetracking en facetracking omdat het niet constant genoeg werkt. Als je buiten foto’s wil maken van je hond en je kan het 30 keer opnieuw doen dan is het wel grappig, maar niet als je maar 1 kans hebt. 

 

Welke batterijen voor de Nikon Z6ii?

Nikon EN El15C voor de Nikon Z6 II, gaan zeker 1 tot 2 uur langer mee dan de oude modellen. 

 

Welke flitsers voor de Nikon Z6ii?

Ik gebruik zelf de:

Yongnuo Speedlite YN560-IV Nikon Flitser Kit

Nikon SB-910

 

Welke geheugenkaart voor de Nikon Z6II
Om optimaal gebruik te kunnen maken van de snelheid gebruik ik de

Sandisk 128 GB SDXC Extreme PRO USH-II

SanDisk 128GB CFexpress Type B Extreme Pro 1700MB/s

 

Welke kaartlezer voor de Nikon Z6II CF Express

Lexar CFexpress Professional Reader USB 3.2 Gen 2x2

 

Hoe groot kun je foto’s printen van de Nikon Z6II?

De camera heeft met 25 megapixels een maximale afdruk van 68 x 102 centimeter, uitgaande van 150 PPI. Hoe dat werkt, lees je hier. 

 

 

Chat openen
1
Hi, leuk om van je te horen! 👋

Ik hoor graag over jullie plannen, dus voel je vrij om een berichtje te sturen.

Liefs, Tessa


---------------- ENGLISH----------------

Hi, I am glad you are here! 👋

I'd love to hear all about your plans, so please feel free to reach out.

Love, Tessa