Blog

This is where we share our experience

Hoe kies je een trouwfotograaf?

Kom erachter wat jullie belangrijk vinden. Leestijd: 4 minuten

Een trouwfotograaf kiezen. Leuk! Maar ook wel lastig. Zoiets doen jullie natuurlijk niet elke dag. Maar hoe vind je een fotograaf die bij jullie past? Waar moeten jullie allemaal aan denken? Ik wil jullie trouwherinneringen zo magisch mogelijk maken, dus heb 10 vragen bedacht die jullie op weg helpen. Misschien denken jullie bij sommige vragen ‘ja ja, dat weten we wel’, maar toch kan het fijn zijn om er nog eens over na te denken. Het zorgt voor meer duidelijkheid en vooral: minder stress rond deze spannende keus.

 

 

1. Waarom zijn foto’s belangrijk voor ons?
Ga bij jezelf te rade waarom jullie trouwfoto’s willen. Het eerste wat in je opkomt zegt heel veel. Is het omdat jullie je vrienden en familie terug willen zien? Omdat de dag zo snel gaat en jullie bang zijn om momenten te missen? Of vooral omdat jullie willen laten zien hoe mooi alles was? Doe het in ieder geval n
íet omdat het op een lijstje staat.

2. Waarom willen we een professionele fotograaf inhuren?
Niet iedereen wil per se een professionele trouwfotograaf. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om jullie bruiloft vast te laten leggen door een goede vriend. Waarom is het voor jullie belangrijk dat de fotograaf een professional is? En waarom zou een vriend een goede optie kunnen zijn?

3. Wat moet er op de foto’s staan?
Elke fotograaf heeft een eigen stijl. De ene legt juist de nadruk op sfeer en details, de andere op momenten. Besteden jullie superveel aandacht aan styling? Dan kan het leuk zijn om dat terug te zien op de foto’s. Willen jullie vooral jezelf vastgelegd, of net zo graag familie en vrienden?

4. Willen we spannend beeld?
Houden jullie ervan verrast te worden door een foto? Of gaat het er om dat iedereen erop staat? Fotografen die met spannend beeld werken, hebben bijv. niet altijd het onderwerp in het midden. Ze gebruiken lijnen, licht en kadering om je als het ware door de foto heen te leiden. Zo ligt de focus in de foto echt op het moment.

5. Willen we onze trouwfoto’s regelmatig terugzien?
Als jullie hier volmondig ‘JA’ op antwoorden, kan het zijn dat een trouwalbum belangrijk is voor jullie. Want zeg nou zelf, foto’s op de computer bekijk je toch nooit meer? Een fysiek album pak je makkelijker om even samen in te kijken. Die beleving is veel intenser – het brengt jullie helemaal terug naar die magische dag.

 

“Een trouwalbum is als het leven. Een collectie van momenten.”

 

6. Hoe ver weg mag onze fotograaf wonen?
Willen jullie lokale ondernemers steunen, of hebben jullie geen zin om ver te reizen voor een kennismakingsgesprek? Zoek dan een fotograaf in de buurt. Is de fotograaf het uitgangspunt, en niet de reistijd? Kijk dan eens rond op sites als The Perfect Wedding en Pinterest – daar kun je lekker plaatjes kijken en inspiratie opdoen.

7. Hoeveel budget hebben we en hoeveel daarvan mag naar een fotograaf?
Vinden jullie het belangrijk om een trouwjurk te hebben van die ene designer? Of willen jullie juist de beste fotograaf die geen moment mist? Je kunt meestal niet overal de hoofdprijs voor betalen, dus ga bij jezelf na hoe je je budget wilt verdelen en wat jullie prioriteiten zijn.

8. Welke persoonlijkheid past bij ons?
Plan altijd een kennismakingsgesprek in met de fotograaf. Willen jullie een rustig, of juist aanwezig iemand? Als hij of zij al meteen in jullie irritatiezone zit, stel je dan voor hoe dat is op jullie bruiloft. Jullie gaan de hele dag met elkaar op pad, dus zorg ervoor dat er een klik is.

9. Willen we een perfect plaatje?
Het kan zijn dat jullie al een heel beeld in jullie hoofd hebben, en vooral een fotograaf willen die precies die foto’s maakt. Maar misschien laten jullie het liever helemaal los. Vertrouwen jullie op de kennis en kunde van de professional, of willen jullie controle over het resultaat?
 

10. Wat voor nabewerking vinden we mooi?
Superlicht of donker, neutraal of contrastrijk? Willen jullie dat de foto’s 100% realistisch zijn, of liever een beetje opgepoetst? En gaat jullie voorkeur naar alleen kleurenfoto’s, of mogen ze ook afgewisseld worden met zwart-wit? In nabewerking zijn er heel veel smaken. Wat vinden jullie het mooist?

 

Zo. Een hele lijst! Ik hoop dat dit jullie een beetje helpt. Hebben jullie vragen over wat hierboven staat? Ik denk graag met jullie mee.

 

Eerste hulp bij trouwstress

Hulp nodig bij het maken van jullie keuze?

Stel jullie vraag per mail

5 Redenen waarom jullie foto’s van het feest willen op jullie bruiloft

Feestfoto’s op jullie bruiloft? Jullie zijn verloofd en hebben de eerste stappen genomen om jullie bruiloft te plannen. Jullie hebben de datum en de locatie bepaald en jullie hebben zelfs al gekeken voor een jurk en een pak. En nu gaan jullie je oriënteren op een trouwfotograaf en zijn aan het bepalen hoeveel uur fotografie jullie willen. De meeste momenten zijn weten jullie zeker, zoals de ceremonie en de shoot, maar waar twijfel ontstaat is of jullie foto’s willen van het feest. ‘Want dan zijn de mensen toch dronken en zo willen mensen toch niet op de foto?!’ Terwijl dit eigenlijk een van de leukste momenten is, niet alleen voor jullie, maar ook voor mij als trouwfotograaf. Daarom geef ik jullie 5 redenen waarom jullie het feest vastgelegd willen hebben.

 • Jullie willen foto’s waarop jullie echt jezelf zijn.

Foto’s waarop jullie een beetje verlegen lachen of geposeerd in de camera kijken geven jullie niet weer zoals jullie zijn. Bij een goede foto worden jullie helemaal opgezogen in het moment en daarvoor moeten jullie helemaal jezelf zijn. Nadat de alle formele momenten geweest zijn kan er tijdens het feest echt worden ontspannen en dat zie je terug in de foto’s. ’s Avonds komt het kind in iedereen naar boven en krijgen jullie feestfoto’s waar de lol vanaf spat.

 • Jullie willen foto’s waar de meeste van jullie gasten op staan.

Op een Nederlandse bruiloft is het vaak zo dat er overdag ‘dag-gasten’ zijn en ’s avonds ‘avond-gasten’. Ook de avondgasten zijn belangrijk voor jullie en horen ook bij de dag. Hoe leuk is het om ook deze mensen over 40 jaar ook terug te zien in jullie album op jullie feestfoto’s.

 • Julie willen een compleet verhaal, waarin niets ontbreekt.

Het is 2049 en samen bladeren jullie op de bank het trouwalbum door. Jullie zien hoe jullie je klaarmaakten voor de dag en hoe spannend jullie dat eigenlijk vonden. Jullie zien dat familie en vrienden het stiekem net zo spannend vonden. Jullie zien de foto’s van de shoot, toen er nog geen rimpels te bekennen waren. Jullie zien de taart van toen, de jurk, de kus, de ringen, jullie familie en vrienden van toen en sommige mensen zijn er niet meer. Jullie zien het diner, de speeches en daarna houdt het op! Terwijl er wel een feest was. Zonde!

 • Jullie willen afwisseling in jullie foto’s

Overdag is er veel daglicht en zijn de foto’s over het algemeen licht. De look en feel van de feestfoto’s is anders dan de foto’s van onderdag, contrastrijker en sfeervoller vanwege het beschikbare licht. In jullie album is dit een mooie afwisseling, omdat de sfeer heel anders is.

 • Omdat jullie geen geposeerde foto’s willen

Jullie kunnen natuurlijk denken ’s avonds doen we gewoon een fotohokje, want dat hebben we ook foto’s van de avond. Een fotohokje is super leuk, maar het zijn alleen geposeerde foto’s die niet echt weergeven hoe de sfeer was. En ook zullen op deze manier de foto’s ontbreken in het album, waardoor jullie in het album geen compleet verhaal hebben. Een fotohokje is een leuke aanvulling en ook leuk voor jullie gasten.

Dus moeten jullie een keuze maken over wat jullie allemaal vastgelegd willen hebben, laat het feest dan niet ontbreken. En denken jullie nu; maar we weten het nog steeds niet, dan ben ik er voor jullie :-). Jullie kunnen mij bellen, mailen, whatsappen. Samen bepalen we wat voor jullie de beste keuze is. 

 

Hulp nodig? Neen contact op.

 

 

De 4 beste fotolocaties Dordrecht

Hoe vinden jullie fotoshoot locaties binnen in Dordrecht? In dit stukje vinden jullie een lijstje met de 4 beste ‘fotoshoot locaties binnen Dordrecht’. Het zoeken van een fotoshoot locatie laat ik in eerste instantie altijd aan jullie over. Ik vind het belangrijk dat jullie een gevoel hebben bij een locatie; dat het een bos is waar jullie graag wandelen of een pand is dat jullie al heel lang gaaf vinden. Komen jullie er niet uit dan help ik graag. Met de blogpost ‘Hoe vind ik een fotolocatie voor mijn bruiloft‘ staat uitgelegd hoe jullie een start kunnen maken met jullie zoektocht.

In Dordrecht zijn er een aantal opties:

 • Onder brug van Dordrecht/Zwijndrecht aan de laan der verenigde naties.
 • Energiehuis in Dordrecht, vragen een vergoeding van ca. 75.-, hoewel het restaurant gedeelte wel gratis is.
 • Dordtyard in Dordrecht, vragen een vergoeding van ca. 100,-.
 • Studio Fabrique. Dit is een nieuwe locatie anno 2019. En omdat de locatie zo gaaf is verwacht ik dat ze vaak en snel volgeboekt zullen zijn.

Bij Villa Augustus mag je alleen foto’s maken in de tuin, mits er geen andere bruiloft is. Binnen is er eigenlijk geen ruimte voor foto’s, omdat het een populaire locatie is waar altijd veel mensen aanwezig zijn. Afhankelijk van hoe druk het is in de stad kunnen we ook altijd een cafe opzoeken als Finns of Smooth. Het is dan wel vaak van de dag afhankelijk of dit mag of niet. Wat ook een leuk idee is, is om in de omgeving te kijken naar een bed & breakfast.

Weten jullie zelf nog leuke locaties dan zal ik die hier aanvullen. Ik hoop dat jullie er iets aan hebben.

Hoe vind ik een binnenlocatie voor de fotoshoot van onze bruiloft?

Hoe vind je een binnenlocatie voor de fotoshoot. De fotograaf is gekozen en nu zegt hij of zij doodleuk dat jullie zelf de locaties voor de shoots moeten uitzoeken! Help!! Weer een taakje erbij. Dit kan een lastige maar ook ook leuke taak zijn, want hoe meer moeite jullie doen hoe beter de foto’s. En als jullie zelf de locatie kiezen zullen de foto’s uiteindelijk authentieker zijn, want jullie kiezen een locatie niet zo maar.

 

Locaties in de buurt

Ideaal gezien maken we foto’s in de buitenlucht, maar toch is het fijn om een back-up locatie te hebben voor als het regent. Hieronder volgen wat ideeën om je zoektocht te beginnen bij jullie in de buurt:

 • Let er op dat de binnenlocatie veel grote ramen heeft. Denk hierbij aan een landhuis een oud klooster of een museum. Een leuk idee is ook een leegstaande kas of oranjerie. Je vind deze vaak rondom kastelen of bijvoorbeeld een landgoed. Ook kunnen jullie informeren bij lokale bed&breakfasts als back up locatie.
 • Industriële locaties zijn ook een goede plek voor mooie foto’s. Het contrast tussen de grove industriële materialen en de fijne materialen van de jurk levert spannende plaatjes op. Ik vind het Metaal Kathedraal in Utrecht echt te gek. Een nieuwe te gekke industriële locatie in Dordrecht is Studio Fabrique.
 • Denk ook aan cafe’s of restaurants. Dit kan een cafe of restaurant zijn waar jullie vaak komen of gewoon een in de buurt van jullie trouwlocatie. Vraag het cafe of restaurant altijd even om toestemming. Khotinsky in Dordrecht is een mooie plek waar je in het restaurant gratis foto’s kunt maken. De buitenkant van het gebouw is ook heel mooi, met mooie ijzeren deuren. Er zullen ongetwijfeld ook andere cafés zijn die het toelaten als jullie gewoon iets lekkers bestellen!
 • Hebben jullie toevallig een toffe bruidssuite met grote ramen? Bruidssuites zijn net even wat specialer dan normale hotelkamers. Perfect voor een fotoshoot!
 • Denk ook aan buitenplekken als tunneltjes, bruggen of bijvoorbeeld een skatepark.

Tip: bezoek de verschillende locaties en maak foto’s met je mobiele telefoon. Deze kun je makkelijk met je fotograaf delen, deze kan dan gemakkelijk feedback geven!


Een aantal suggesties voor een ‘binnenlocatie fotoshoot’ in Nederland die ik tof vind:

Amsterdam

Blokker

Breda

Delft

Den-Haag

Dordrecht

Ede

Eindhoven

Hoorn

Utrecht

Rotterdam

 

Hebben jullie zelf suggesties? Laat een berichtje achter of stuur mij een mailtje.

Hoe vind ik een mooie fotolocatie voor mijn bruiloft?

Het regelen van een bruiloft is leuk, maar betekend ook veel werk. De locaties voor een ceremonie, receptie en feest zijn relatief makkelijk te kiezen. Je hebt hier vaak al wel een gevoel bij en het aanbod is concreet. Maar waar moet je op laten bij het kiezen van een foto locatie? Wat levert mooie foto’s op? Waar moet ik allemaal aandenken.

Welke type fotolocatie spreekt je aan?

Je hebt wellicht al wel wat trouwfoto’s van bekenden voorbij zien komen, of misschien op Pinterest. Op welke locaties waren de foto’s die je aanspreken? Is dat de natuur, een mooi bos, park of het strand? Of juist meer industriële locaties zoals een oude fabriek of een het centrum van een stad. Of houd je van super romantisch? Door je zelf vragen te stellen en te luisteren naar je gevoel begint het al meer richting te krijgen. Welke natuurlijke plekken zijn er bij jullie in de buurt? Kent jullie stad een industriegebied met oude pakhuizen? Kom je echt niet verder, vraag vrienden en familie die in de buurt wonen. Die kennen misschien wel wat leuke plekjes.

Hoeveel tijd hebben we nodig voor de shoot?

Hoeveel tijd je hebt voor de fotoshoot is natuurlijk ook van invloed op de fotoshoot locatie. Dit is idealiter niet langer dan 20 min. rijden. Ik zelf plan graag 1,5 uur in voor de fotoshoot alleen, dat is exclusief reistijd. Hoe meer gevoel van tijd hoe relaxter jullie de shoot zullen ervaren. Heb je niet veel tijd dan kan je er voor kiezen op de trouwlocatie zelf foto’s te maken.

Stappenplan locatie fotoshoot tijdens jullie bruiloft

 1. Net als veel zoektochten beginnen die op internet; Google, Pinterest of Facebook.
 2. Kijk of je erachter kunt komen welk type locaties je aanspreekt zijn dit foto’s met veel natuur, zijn ze industrieel of juist heel romantisch?
 3. Vraag vrienden en familie naar plekken in de buurt. Samen weet je meer dan alleen!
 4. Kies een locatie die past binnen jullie planning. Voor de shoot zelf hebben we 1,5 uur nodig, exclusief reistijd.
 5. Heb je een locatie in gedachten, kijk dan via Google Maps Live View modus hoe de locatie er ‘echt’ uitziet. Dit kan je gevoel nog meer bevestigen (of juist niet).
 6. Heb je een idee, leg deze dan aan mij voor dan kan ik meedenken. Hebben jullie de locatie bezocht stuur mij dan foto’s die jullie hebben gemaakt met je mobiele telefoon.
 7. Yes! De locatie is gekozen en het feest kan beginnen!

 Andere locaties

Naast de locatie voor de fotoshoot zijn er ook andere locaties waar je over na kunt denken. Zoals waar jullie je omkleden, kies een mooie kamer uit waar veel grote ramen zijn, zorg ervoor dat de kamer opgeruimd is. Ook de locatie waar jullie elkaar voor het eerst zien is iets waar je van te voren over na kunt denken.

Waar moet ik nog meer rekening mee houden?

 • De kans is groot dat je jurk vies wordt tijdens de shoot. Meestal alleen de onderkant en dat is ok. Als je dit accepteert zal je dit de rest van de dag los kunnen laten. Wil je absoluut niet dat je jurk vies wordt let hier dan op bij het kiezen van de fotoshootlocatie.
 • Helaas waar; de kans bestaat dat het regent op jullie bruiloft. Regel altijd een mooie back-up locatie zodat je als de nood hoog is, we naar binnen kunnen. Let er hierbij op dat er veel grote ramen aanwezig zijn. Natuurlijk licht maakt nog altijd de mooiste foto’s!
 • Let er op dat de seizoenen invloed hebben op verschillende locaties. Doe je je zoektocht in de zomer voor een winterbruiloft, dan bestaat de kans dat het niet aansluit op de verwachtingen.

Bekijk hier een overzicht van binnenlocaties voor Dordrecht.